Страните от източния фланг на НАТО ще подкрепят настоящия нидерландски

...
Страните от източния фланг на НАТО ще подкрепят настоящия нидерландски
Коментари Харесай

Политико: Източна Европа ще подкрепи Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Страните от източния фланг на НАТО ще поддържат сегашния нидерландски министър председател Марк Рюте за общоприет секретар на алианса.

Това твърди пред " Политико " върховен представител на Европейски Съюз.

През уикенда Рюте, който сега е министър-председател в оставка, загатна, че би се заинтересувал да оглави НАТО. Но добави, че вижда дребен късмет да бъде определен. След като през лятото подаде оставка от премиерския пост, той разгласи, че се отдръпва от политиката. Той обаче би трябвало да остане на поста си до съставянето на ново държавно управление. А това би трябвало да се случи след предварителните парламентарни избори в Нидерландия на 22 ноември.

Според европейския представител Рюте би спечелил поддръжката на страните от източния фланг поради твърдата си позиция във връзка с Русия поради експанзията против Украйна.

• България също е на източния фланг. А точно Нидерландия и най-много партията на Марк Рюте стопират страната ни присъединение към Шенгенското пространство. В обявата на „ Политико “ не се загатва нищо по въпроса.

Изданието написа, че Рюте е ранен любимец за предстоящ общоприет секретар на НАТО. Според трима висши европейски представители се чака той да завоюва забележителна поддръжка.

„ Рюте има преимуществото да бъде доста умел политик от страна, която обичайно е предавателен ремък сред възгледите на англо-саксонска и континентална Европа. Той може да бъде обсъждан от по-големите страни членки на НАТО като компромисно решение “, счита Бен Шреер – изпълнителен шеф на берлинския клон на Международния институт а стратегически изследвания.

Изборът отпред на пакта е въпрос на подмолни покупко-продажби и лобиране за единомислеща поддръжка от всички 31 страни членки, която не постоянно е в интерес на ранните претенденти, напомня „ Политико “.

Бъдещият общоприет секретар има потребност от поддръжката на Съединени американски щати – най-влиятелната страна от НАТО. Засега не може да се приказва за такава във Вашингтон.

„ Може да съм се срещал с него, само че не си припомням “, съобщи сенаторът републиканец Мит Ромни.

„ Не го познавам. Не бийте камбаната “, сподели съпартиецът му Линдси Греъм.

Демократите също не са доста наясно по въпроса за Рюте.

„ Не го познавам. Чувала съм да се загатва името му, само че не съм чул нищо повече от това. Интересува ме цялостният набор от хора, които могат да бъдат обсъждани “, посочи сенаторката Джийн Шахийн.

Бен Кардин – ръководителят на сенатската Комисия по външни връзки, е измежду малцината, които познават Рюте. Той твърди, че изпитва почитание към него, само че добавя:

„ Не съм приказвал с него скоро. Всичко, което знам за него, е позитивно. “

Важен е и въпросът по какъв начин Марк Рюте би се отнасял към Доналд Тръмп, в случай че той още веднъж стане президент на Съединени американски щати.

„ Рюте към този момент беше на власт, когато пристигна Тръмп. Това би помогнало “, споделя един от тримата събеседници на „ Политико “.

Изданиего напомня, че незабавно откакто съобщи за интереса си към най-висшия пост в НАТО, Рюте беседва по телефона с украинския президент Володимир Зеленски. Нидерландия е първата страна отвън Г-7, която договаря двустранни задължения с Украйна в областта на сигурността. Кабинетът в Хага се трансформира в един от най-надеждните сътрудници на Киев.

Още през юли Нидерландия дружно с Дания сътвориха тренирвовъчен център в Румъния, в който украинските водачи да се образоват на бойни самолети Ф-16. Чак през октомври Съединени американски щати се съгласиха да оглавят дружно с тези две страни самодейността. Предстои Ниската земя да даде на Украйна Ф-16.

Рюте претърпя и катарзис. През 2011 година той дружно с немския канцлер Ангела Меркел и тогавашния съветски президент Дмитрий Медведев откри тръбопровода „ Северен поток “, по който съветски газ потече към Европейски Съюз. Макар Нидерландия да продължи да го купува до май 2022 година, когато „ Газпром “ отряза доставките, Рюте последователно се реалокира в лагера на скептично настроените към Русия. Това отдалечаване на Хага стартира още през 2014 година, след свалянето на малайзийския аероплан в Украйна. Повечето починали в злополуката бяха жители на Нидерландия.

„ Рюте в никакъв случай не е бил ястреб във връзка с Русия. Но се разви към върл последовател на Украйна “, декларира Рем Кортевег от нидерландския институт „ Клигендаал “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР