Страните от Г-7, дълбоко загрижени заради риска от ядрен инцидент

...
Страните от Г-7, дълбоко загрижени заради риска от ядрен инцидент
Коментари Харесай

Г-7 предупреждават: Всеки опит на Русия да изключи АЕЦ е неприемлив


Страните от Г-7, " надълбоко загрижени " поради риска от нуклеарен случай в украинската Запорожка АЕЦ, желаеха през днешния ден гаранции, че личният състав на МААЕ, отпътувал за района, ще има " напълно свободен " достъп до централата, съобщи Франс прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6792
" Подчертаваме, че всеки опит на Русия да изключи централата от украинската електрическа мрежа би бил недопустим ", предизвестява в изказване групата на шефовете от Г-7 по въпросите на неразпространението, осведоми Българска телеграфна агенция. Тя акцентира, че АЕЦ " не трябва да се употребява за военни действия или депозиране на военни материали ".

В последната седмица централата бе обстрелвана и това породи опасения, че може да се стигне до огромна нуклеарна злополука.

Киев и Москва взаимно се упрекват за обстрели в зоната на централата.

Запорожката АЕЦ, където се намират 6 от 15-те украински реактора, бе окупирана от съветските войски при започване на март, малко след нападението против Украйна на 24 февруари. Днес близо до нея минава линията на фронта в южната част от страната.

В четвъртък Киев заяви, че заради развалени далекопроводи централата е изключена от електрическата мрежа на страната. На другия ден обаче тя още веднъж бе обвързвана с мрежата.

В събота украинският оператор " Енергоатом " предизвести за заплаха от приключване на радиация и пожар след нови удари наоколо до комплекса.

Властите на Запорожка област не чакат огромни резултати от задачата на МААЕ в нуклеарната централа, само че при всяко състояние " ще подсигуряват сигурност ". Това съобщи пред телевизия " Росия-24 " Евгений Балицки, началник на съветската военно-гражданска администрация в района, съобщи ТАСС. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР