Страните от Европейския съюз не успяха в понеделник да се

...
Страните от Европейския съюз не успяха в понеделник да се
Коментари Харесай

Страните от ЕС не успяха да договорят реформа на пазара на ток

Страните от Европейския съюз не съумяха в понеделник да се спогодят за плануваните нови правила за енергийния пазар в Блока. Една от аргументите е направеното в петък предложение за разширение на дотациите за въглищни централи като част от промяната, предопределена да усили потреблението на нисковъглеродна сила, което раздели страните членки.

Преговорите по време на срещата на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Люксембург завършиха без обща позиция по разпоредбите, които също се стремят да избегнат повторението на миналогодишната енергийна рецесия. Тогава рекордно високите цени на газа оставиха потребителите с доста високи сметки за сила.

Разговорите бяха усложнени поради закъснялото предложение на Швеция, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, да се разреши на страните да удължат дотациите по механизма за потенциал за въглищни електроцентрали, които заплащат на генераторите да поддържат задоволително потенциал в режим на подготвеност, с цел да избегнат спирания.

Шведският министър на енергетиката Еба Буш, който ръководи срещата, сподели, че диалозите ще продължат, с цел да се опитат да реализират договорка.

Проектопредложението, забелязано от Reuters, би разрешило на съществуващите механизми за потенциал краткотрайно да отстранен ограничаването за излъчвания на въглероден диокасид (CO2), позволяващо на въглищните централи да вземат участие, в случай че не съумеят да привлекат задоволително нисковъглеродни генератори и в случай че Европейската комисия утвърди изключението.

В него се споделя, че някои страни се нуждаят от тази алтернатива, защото спирането на доставките на газ в Европа след нахлуването на Русия в Украйна е сложило спомагателен напън върху потенциала за произвеждане на електрическа енергия.

За някои от нас сигурността значи пазари за потенциал “, сподели полският министър на климата Анна Москова по-рано на срещата в понеделник.

Полша, която получава към 70% от силата си от въглища, може да удължи своята скица за подкрепяне на въглищни централи след 2025 година според предлагането.

Това не е съвместимо с задачите на Европейски Съюз и националните цели за запазване на климата “, сподели немският министър на стопанската система и климата Робeрт Хабек, добавяйки, че макар че въглищните централи ще продължат да работят в страни, в това число Германия, увеличението на дотациите за тях би било стъпка прекомерно надалеч.

Въглищата са изкопаемите горива, отделящи най-вече CO2. Учените споделят, че използването им би трябвало да намалее внезапно през това десетилетие, в случай че светът желае да избегне най-тежките въздействия от изменението на климата.

Последната версия на предлагането гласи, че страната би трябвало също по този начин да оцени въздействието върху задачите си за изменение на климата.
Кой е за и против 
Група страни от Европейски Съюз се борят против опитите на Полша да разшири дотациите за въглищни централи, като министърът на енергетиката на Люксембург Клод Тюрмес разказва предлагането като „ изумително “.

Държави, в това число Австрия, Белгия, Германия и Люксембург, възразиха против предлагането за дотации за въглища, заявявайки, че то ще подкопае задачите на Европа за битка с изменението на климата.

Тюрмес сподели, че не може да повярва, че предлагането, направено в петък, дни преди плануваната среща на върха на енергийните министри от целия блок, даже е на масата, като се има поради задължението на Европейски Съюз за битка с изключителната климатична обстановка.

Министърът на екологичния преход на Испания Тереза ​​Рибера сподели, че би трябвало да се намерения за Полша, която е мощно подвластна от въглища, до момента в който френският министър на енергетиката Агнес Пание-Рунаше сподели, че разширението на поддръжката за Полша е „ упорит метод “ – намек, който сподели, че Париж е по-отворен към този ход от други държави-членки като Германия.

Белгия застана на страната на Люксембург, определяйки сходен ход като „ недопустим “. Тине ван дер Стратен, министър на енергетиката, сподели:

В Белгия към този момент имаме в националното си законодателство задължението да станем неутрални във връзка с климата и да имаме внезапен спад на излъчванията до 2030 година и 2040 година Така че (предложението) е нещо, което не можем да приемем “, сподели тя пред кореспонденти.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто съобщи, че страната му ще се опълчи на предлагането на Европейската комисия за реформиране на европейския пазар на електрическа енергия.

Официална позиция от България няма. 
Стабилни цени
Предложената промяна на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз има за цел да направи цените на електрическата енергия по-стабилни и предсказуеми посредством слагане на нови, подкрепяни от страната възобновими енергийни източници и нисковъглеродни нуклеарни централи към контракти с контракти за разлика (CFD) и за закрепени цени (PPA).

Министрите също по този начин договаряха детайлности, като да вземем за пример по какъв начин да изразходват всички доходи, събрани от тези схеми за субсидиране, и дали да лимитират страните да постановат необятно тези контракти с закрепена цена на съществуващи електроцентрали.

Последното проектопредложение също по този начин ще разреши на страните да вкарат национални схеми доникъде на 2024 година, с цел да възстановят непредвидените доходи от някои електроцентрали, в случай че цените на електрическата енергия скочат. Ход, подсилен от страни, в това число Гърция и Испания, само че се опълчва на групи от енергийната промишленост.

Държавите от Европейски Съюз би трябвало да договорят окончателното надграждане на пазара на електрическа енергия с Европейския парламент за приемане на закона преди парламентарните избори в Европейски Съюз идната година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР