Страните от БРИКС изживяват своя геополитически момент, казва Гюнтер Майхолд,

...
Страните от БРИКС изживяват своя геополитически момент, казва Гюнтер Майхолд,
Коментари Харесай

БРИКС срещу Г-7: кой ще надделее?

" Страните от БРИКС изживяват своя геополитически миг ", споделя Гюнтер Майхолд, заместник-директор на Берлинската фондация " Наука и политика ", в изявление за Дъждовни води. Те се пробват да се нареждат като представител на световния Юг -  " като контрамодел на Г-7 ".

Съкращението " БРИК " е употребявано за първи път от някогашния основен икономист на  " Голдман Сакс " Джим О'Нийл. Блокът в началото включваше четири страни - Бразилия, Русия, Индия и Китай. В началото на хилядолетието за дълъг интервал от време те имаха висок ритъм на стопански напредък. Тази абревиатурата служеше за привличане на повече внимание от страна на задграничните вложители към разрастващите се пазари.

В началото БРИКС бе по-скоро вид финансов маркетинг, само че по-късно прерасна в платформа за междуправителствено съдействие. През 2009 година в Екатеринбург се организира първата среща на върха сред четирите разрастващи се стопански системи. През 2010 година и Република Южна Африка беше поканена да се причисли към групата.

Конкурент на Световната банка и МВФ

През 2014 година страните от БРИКС основаха " Нова банка за развиване " (НБР) с начален капитал от 50 милиарда щатски $. Тя бе показана като опция на Световната банка и Международния валутен фонд. В допълнение бе основан и пул от условни валутни запаси, който да подкрепя членовете при положение на усложнение с заплащанията. Тези оферти се оказаха привлекателни освен за страните от групата. Те привлякоха вниманието на други разрастващи се страни, които имаха неприятен опит с стратегиите на МВФ за структурно пригаждане. Чрез механизмите на БРИКС при възможна рецесия те не биха зависели единствено от Световната банка и МВФ.

Споразумението за основаването на Новата банка за развиване бе подписано през 2014 година. Нейната централа е в Шанхай. Снимка: Wang Gang/Costfoto/picture alliance

Банката на БРИКС НБР е отворена за нови членове. През 2021 година към нея се причислиха Египет, Обединените арабски емирства, Уругвай и Бангладеш. Техният дял обаче е на стойност доста под 10-те милиарда щатски $, депозирани от всяка една от страните основателки.

Трите от петте стопански системи в БРИКС са в застоялост

Външната министърка на ЮАР Наледи Пандор удостовери, че има " голям международен интерес " към БРИКС.  " На бюрото ми има запитвания от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Алжир, Аржентина, Мексико и Нигерия ", съобщи тя в телевизионно изявление. По думите ѝ страните от БРИКС са подготвени да приказват за разширение на групата, само че първо би трябвало да бъдат разисквани критериите за приемане. Темата ще бъде разисквана на идната среща на върха в ЮАР през август.

Междувременно митът за бързото икономическото развиване на страните от групата е надалеч от действителността. От петте страни членки само Китай отбелязва непрекъснат растеж. Брутният вътрешен артикул на Китай нарасна от 6 трилиона до съвсем 18 трилиона щатски $ в интервала сред 2010 година и 2021 година. Икономиките на Бразилия, ЮАР и Русия обаче стагнират. Индия съумя съвсем да удвои своето Брутният вътрешен продукт - от 1,7 на 3,1 трилиона щатски $.

Г-7 против БРИКС - това ли е бъдещето на международната политика?

Заради войната в Украйна, разграничаването сред страните от БРИКС и Запада се усили. Причината за това е, че Индия, Бразилия, ЮАР и Китай не се причислиха към глобите против Москва. Частично пояснение за това са да вземем за пример историческите търговски връзки сред Индия и Русия, както и зависимостта на Бразилия от съветски торове.

" Войната в Украйна докара до дипломатически раздор сред Запада и страните, подкрепящи Русия ", написа английският политолог Матю Бишъп от Шефилдския университет. 

Си Дзинпин, Владимир Путин, Жаир Болсонаро, Нарендра Моди и Сирил Рамафоса на среща на върха на БРИКС през 2019 година.Снимка: Pavel Golovkin/AP Photo/picture alliance

Експертът Гюнтер Майхолд не преглежда БРИКС като антизападно обединяване, а като платформа за осъществяване на национални интереси. " ЮАР, Индия и Бразилия желаят да лавират сред другите страни ", изяснява той. " И да реализират най-добрите благоприятни условия за своето развиване. "  

От друга страна, съгласно Майхолд Китай употребява платформата за личните си световни политически упоритости. Предложенията за ходатайство във войната в Украйна и взаимните военни учения сред Русия, Китай и ЮАР се вписват в тази тактика.

" На Запад са разпознали тази промяна в тактиката и се пробват да ѝ противодействат ", споделя Майхолд. " На срещата на върха на Г-7 в Германия през 2022 година Южна Африка и Индия бяха особено поканени, с цел да бъде предотвратена перспектива за международната политика, учредена на правилото Г-7 против БРИКС. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР