Страните членки в ЕС постигнаха споразумение за по-амбициозни цели по

...
Страните членки в ЕС постигнаха споразумение за по-амбициозни цели по
Коментари Харесай

До 2030 г. почти половината енергия в ЕС трябва да стане възобновяема

Страните членки в Европейски Съюз реализираха съглашение за по-амбициозни цели във връзка с възобновимата сила до 2030 година

Шведското председателство на Съвета на Европейския съюз заяви в Twitter, че е реализирано авансово политическо съглашение по политиката за възобновима сила, която е основен дирек в проектите на блока за битка с изменението на климата и зависимостта от съветски изкопаеми горива.

Според документа, до 2030 година страните в Европейски Съюз ще би трябвало да получават 42,5% от силата си от възобновими източници като вятър и слънце.

До този миг задачата беше към 2030 година Европейски Съюз да създава 32% от потребяваната сила от възобновими източници.

#TRILOGUE | @EUCouncil presidency and @Europarl_EN negotiators have reached a provisional political agreement on renewable energy. #RED
— Swedish Presidency of the Council of the EU (@sweden2023eu) March 30, 2023
 

 

В обява на немския народен представител в Екологичен потенциал Маркус Пипер в Twitter, той заяви, че " По-амбициозната " Директива за възобновима сила включва нова обвързваща цел от 42,5% за 2030 година по отношение на предходната обвързваща цел от най-малко 32%. ".

 

#RED3 just reached agreement with Swedish Presidency: 42.5% binding renewable target by 2030. Faster approval processes. Biomass remains 100% renewable. Checking the definition of green hydrogen and much more. A good day for Europe's energy transition.
— Markus Pieper (@markuspieperMEP) March 30, 2023
Политическата договорка в този момент би трябвало да бъде утвърдена от Европейския парламент и страните от Европейски Съюз, преди да може да се трансформира в закон.

В тази връзка от Европейска комисия показват, че ще са нужни спомагателни вложения от 113 милиарда евро (123 милиарда долара) във възобновима сила и атомна инфраструктура до 2030 година, в случай че страните от Европейски Съюз желаят да прекратят зависимостта си от съветските изкопаеми горива, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР