Страните – членки на ОПЕК ще запазят ролята си като

...
Страните – членки на ОПЕК ще запазят ролята си като
Коментари Харесай

ОПЕК ще остане основен доставчик на петрол до края на 2040 г., добивът в САЩ ще достигне 11 млн. барела на ден към 2020 г.


Страните – членки на ОПЕК ще запазят ролята си като съществени снабдители на нефт на международния пазар до края на 2040 година, се споделя в дълготрайната прогноза на Wood Mackenzie. Компанията е измежду консултантските компании водачи в бранша на енергетиката, металургията и минната индустрия. Освен това, добивът в страните, които не влизат в картела ще подкрепя нуждата от задоволителни количества за интервала до 2030 година

Анализаторите от компанията чакат, че производството на нефт и кондензат в 48-те континентални щата на Съединени американски щати (Lower 48) ще продължи да се покачва в средносрочно бъдеще и ще се стабилизира в диапазона от над 11 млн. барела дневно към средата и края на 2020 година След като добивът в Съединени американски щати доближи своя пик, общият размер от произвеждане в страните, които не са членки на картела ще се забави и ще стартира да понижава след 2030 година

Търсенето ще продължи да пораства и ще доближи пиково значение към средата на 2030-те години, вследствие на което секторът ще търси все по-скъпоструващ нефт за уравновесяване на спада на добива от старите залежи. Във връзка с това за балансиране на пазара в дълготрайно бъдеще от ден на ден ще се покачва зависимостта от продължение на разработваните от ОПЕК съществуващи ресурси.

От Wood Mackenzie означават, че нарастването на възходящата взаимозависимост от картела пораства, води и до повишение и на геополитическите опасности като основен фактор за повишаването и на цените
Добивът в 48-те континентални щати ще се усили през 2018 година приблизително с 1,3 млн. барела дневно. Към 2025 година районът ще увеличи доставките на петрол и кондензат на световния пазар с 4,2 млн. барела дневно.

„ Въпреки, че темповете на повишаване през идващите пет години ще намалеят, добивът в 48-те континентални щата ще е от основно значение за световния растеж на доставките на нефт за средата на идващото десетилетие. Добивът на петрол и кондензат ще се увеличи с към 7 млн. барела дневно през 2017 година до 11 млн. барела дневно през 2024 година и ще доближи своя пик от 11,7 млн. барела дневно при започване на 2030-те години “, се споделя в отчета.
От консултантската компания означават, че значими за американските доставки ще останат находищата от Пермския басейн. Очакваният обичаен и нетрадиционен рандеман ще се увеличи към 2035 година до 6,3 млн. барела дневно, което ще е към 56 % от общото произвеждане от 48-те щата.
От Wood Mackenzie предвиждат, че доставките от страните отвън ОПЕК, а също и отвън Съединени американски щати като цяло ще останат постоянни до 2030 година, като те главно ще се поддържат от страни като Бразилия и Канада. Добивът в Бразилия годишно ще се покачва приблизително със 130 хиляди барела дневно до 2030 година, а Канада през идващото десетилетие ще усили производството със 750 хиляди барела дневно.
Добивът в Русия ще се усилва при започване на 2020 година, като след анулация на рестриктивните мерки за добива ще се върне към спад, предвиждат още специалистите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР