Страните-членки на Европейския съюз ще понесат дългосрочни щети, равняващи се

...
Страните-членки на Европейския съюз ще понесат дългосрочни щети, равняващи се
Коментари Харесай

МВФ: Липсата на сделка за Брекзит ще струва на ЕС 1,5% от общия БВП, или около 250 млрд. долара

Страните-членки на Европейския съюз ще понесат дълготрайни вреди, равняващи се на към 1,5% от годишния общ БВП, в случай че Англия напусне през идната година блока без да бъде реализирано съглашение за свободна търговия, предизвести в четвъртък Международният валутен, съобщи организация Ройтерс.

Изчисления на Ройтерс въз съществена на тази прогноза демонстрират, че неналичието на договорка за Брекзит може да коства на Европейски Съюз към 250 милиарда $. В същото време загубата на трудова претовареност може да доближи общо 0,7% от работната мощ в съюза, или повече от един милион работни места.

" Настоящата мощ на интеграцията сред еврозоната и Обединеното кралство допуска, че няма да има спечелили от Брекзит ", означи МВФ и добави, че Република Ирландия ще бъде най-силно наранена заради околните си търговски връзки с Англия, следвана от Холандия, Белгия и Люксембург. Германия също ще страда заради наличните индустриални вериги на доставки.

Фондът уточни, че евентуално ще има по-голямо негативно влияние върху Европейски Съюз от Брекзит, в сравнение с предходния сходен разбор, така в последното проучване е моделирано предстоящото спиране на индустриалните вериги за доставки, както и резултата от митническите цени и от намаляването на търговията на финансови услуги.

Икономическите вреди от Брекзит биха били минимални, в случай че Англия одобри модела на " мек Брекзит " и приема да бъдат част от Европейското икономическо пространство по норвежки модел, означи МВФ. Това обаче се отхвърля от държавното управление на Тереза Мей, защото в този случай Англия ще би трябвало да огромен степен да продължава да се придържа към разпоредбите на Европейски Съюз.

Според изследването на МВФ, вероятно съглашение за свободна търговия на промишлени артикули - което е нещо по-близо до това, на което се надява Тереза Мей - ще понижи предстоящите дълготрайни загуби в границите на Европейски Съюз до към 0,8% от европейския БВП, или в размер на близо 130 милиарда $.

Трябва да се има поради, че в този разбор на МВФ не се прави оценка на загубите, които ще понесе Англия след излизането ѝ от Европейски Съюз, макар че по-рано тази седмица фондът намали своите прогнози за редица от водещите европейски стопански системи, в това число и за Обединеното кралство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР