Страните членки на ЕС са доставили на Украйна до този

...
Страните членки на ЕС са доставили на Украйна до този
Коментари Харесай

Страните от ЕС дали на Украйна 220 000 снаряда

Страните членки на Европейски Съюз са доставили на Украйна до този миг 220 000 снаряда и 1300 ракети, разгласи висшият представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Той приказва след Съвета „ Външни работи (отбрана) “ в Брюксел.

Доставките са по първата писта от утвърдената от страните членки (Съвета) на Европейски Съюз доставка на 1 милион снаряда за Украйна през идващите 12 месеца. Тази писта планува доставки от националните ресурси на обособените страни.

„ Данните са доста по-добри от тези, с които разполагахме преди няколко дни. Мога да разглася, че страните членки са обезпечили 220 000 снаряда от разнообразни калибри и 1300 ракети “, уточни Борел.

Тази писта ще бъде отворена до 31 май. Дипломат номер 1 на Европа е уверен, че ще бъде реализирана задачата от 1 милиард евро за начинанието. Досега са дадени 800 милиона.

„ Знаете, че тези неща не са линейни. Обикновено най-важната част постоянно идва в последния миг. Няма нищо чудно “, отговори Борел на въпрос по какъв начин по този начин се е случил този неочакван скок на доставките единствено за 10 дни.

Втората писта е за взаимни поръчки от промишлеността в страните от Европейски Съюз и Норвегия. 8 страни членки от общо 24-те страни, показали интерес (България не е измежду тях – б.р.), са удостоверили желанията си. До европейската промишленост ще бъде изпратена молба за закупуването за 1 милиард евро на снаряди, като този път става съответно за диаметър 155. Проектът е под егидата на Европейската организация по защита (ЕАО).

Третата писта е увеличение на индустриалния потенциал на европейската промишленост. Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон е обяснил пред Съвета, че промишлеността в Европейски Съюз има потенциала да създаде нужните муниции. Работа на съзаконодателите от Съвета и Европейския парламент е да одобрят предлагането, наппавено неотдавна от Европейската комисия.

Същевевременно огромното болшинство от страните членки са за увеличение на бюджета на Европейския механизъм в поддръжка на мира (ЕМПМ) с още 3,5 милиарда евро, сподели Борел. Само половината от тях обаче ще бъдат за Украйна. Останалата сума ще бъде предопределена за други елементи на света, които имат сериозна потребност.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР