Странични реакции от Ковид-19 може да има и след ваксиниране

...
Странични реакции от Ковид-19 може да има и след ваксиниране
Коментари Харесай

Дерматоложка разкри опасностите при ковид след ваксинирането

Странични реакции от Ковид-19 може да има и след имунизиране - въпросът е в салдото изгода риск. Най-големият проблем при преболедуването е постковидното дифузно опадане на косата, разкри в изявление за БНР доцент доктор Жана Казанджиева – кожен лекар в Клиниката по кожни и венерически заболявания в Университетска болница “Александровска ”.

При имунизациите главната странична реакция е така наречен коронавирус ръка. Това е реакция директно след имунизиране на ръката, на която е сложена имунизацията.

Преди дни от Европейската организация по медикаментите - EMA - заяви за тежки алергични реакции, които могат да се манифестират като непряк резултат от имунизацията против Ковид-19 на " Новавакс " – Nuvaxovid. Това показаха от българския здравен портал Zdrave.net.

ЕМА разгласи също по този начин, че ще актуализира продуктовата информация за имунизацията, като добави в нея предизвестие за необикновена или понижена кожна сетивност като нов непряк резултат.

Ваксината против Covid-19 на Novavax – Nuvaxovid към момента не се ползва в България, прецизираха за БНР от Изпълнителната организация по медикаментите.

Информацията за продукта на Spikevax на " Модерна " ще бъде обновена, като към нея се добави нов непряк резултат - просторен оток на имунизирания крак. Допълнение към продуктовата информация ще бъде включено и за имунизацията на " Астра Зенека " - Vaxzevria - звук в ушите и необикновена или понижена кожна сетивност ще бъдат маркирани като нови странични резултати, осведомят още от ЕMA.

" Има такива реакции като обрив, като оток, която е относително безобидна. Минава не незабавно, само че след няколко дни. По отношение на кожната сетивност - това също е допустимо, откакто губим сетивност като усет и аромат при заразяване. С течение на времето нещата се обясняват от ден на ден, тъй като се натрупват познания. В началото имаше много недомислици като информации за везикулозен обрив, че излизат мехурчета след имунизация, до момента в който в този момент към този момент знаем, че главното са васкулити - т.е. съдовата патология. Има и данни за уртикариални реакции след имунизиране, само че би трябвало да кажем, че това не е уртикария ", разяснява доцент Казанджиева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР