Странен реверанс към телекомите се готви да направи на днешното

...
Странен реверанс към телекомите се готви да направи на днешното
Коментари Харесай

Временните министри гласят скандален подарък за мобилните оператори

Странен поклон към телекомите се готви да направи на днешното си съвещание служебният кабинет. Като последна точка в дневния ред е включен план за понижаване на таксите, които заплащат на страната мобилните оператори. 
За желанията на краткотрайната власт първа сигнализира омбудсманът Диана Ковачева. Един след различен огромните телекоми подвигнаха цените си за жителите и бизнеса, а страната им понижава, освен това фрапантно таксите, възмути се доцент Ковачева.   " Виваком ", А1 и " Йетел " обясниха, че би трябвало да индексират цените си поради инфлацията и тъй като вършат огромни вложения. 
" Предлага се понижение на таксите, които събира Комисията за контролиране на известията, приблизително над 40%, като част от претекстовете за това са: поощряване на инвестициите; стимулиране на иновациите; обезпечаване на условия за въвеждане на ново потомство мобилни мрежи (5G) и така нататък Точно същото акцентираха телекомите като учредения да подвигат цените на услугите си ", разяснява обмудсманът. Тя даже изпрати писмо до премиера Гълъб Донев, в което акцентира, че в случай че страната прави жестове към бизнеса, би трябвало да убеди компаниите те на собствен ред да не усилват цените си за потребителите. 
" През цялата 2022 година телекомите получаваха държавна помощ под формата на обезщетения за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година. Ако планът за промени в цената на КРС бъде утвърден от Министерския съвет, те ще получат нова поддръжка от страната посредством понижение на таксите "., показва обмудсманът в писмото си до служебния министър-председател.
Темата за повишаването бе  на фокус в предното Народното събрание. Икономическата комисия изиска трите огромни играча на телекомуникационния пазар да показват разбивки за приходите, разноските и облагите си. Депутати показаха съмнения, че посредством индексацията фирмите ще усилят облагите си.  Но Народното събрание бе разхлабен и по този начин и не разбрахме истината.
Не е ясно за какво краткотрайни министри си разрешават да оферират съществени тарифни промени, които засягат на страната. 
" Мобилните оператори станаха знак на едно уродливо събитие в българското общество - страната да подкрепя финансово бизнеси, които са си доста добре, които не пострадаха от пандемията  и от скока на цената на силата ", разяснява в предаването (О)позиция на Сега Богомил Николов от Асоциация " Активни консуматори ". " Нещо повече, мобилните оператори индексираха цените си в цялостен размер с годишната инфлация, а в това време страната, взимайки от нас пари, цяла година им даваше помощи под формата на отстъпки за електрическа енергия. Проектът на разпореждане е планува се понижаване на таксите за прилагане на радиочестотния бранш с 40%, което още веднъж е отстъпки за няколкостотин милиона лв. ", уточни Николов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР