Страната ни ще кандидатства за заем от половин милиард евро

...
Страната ни ще кандидатства за заем от половин милиард евро
Коментари Харесай

Търсим от ЕС 500 млн. евро в подкрепа на заетостта

Страната ни ще кандидатства за заем от половин милиард евро по европейския инструмент за поддръжка на заетостта SURE, заяви заместник-министърът на финансите Маринела Петрова.

Това стана ясно при гласуването на първо четене на актуализацията на бюджета в отрасловата комисия, което се състоя нощес.

С смяната се усилва лимитът на държавните гаранции, които страната ни може да дава. Новият таван е 1,84 милиарда лв. и задачата е присъединяване на България в SURE и Паневропейския гаранционен фонд.

С 310 милиона лв. ще бъде повишен лимитът на държавни гаранции. Новият таван е 1,845 милиарда лв..

Около 210 милиона ще са ни нужни за гаранции по схемата SURE, по която страната ни счита да кандидатства за заем от половин милиард евро. Именно с тази сума беше повишен бюджетът на Национален осигурителен институт за схемата 60:40, напомни заместник-министърът на финансите Маринела Петрова.

„ Срокът е 26 юни, с цел да реализираме изясненост. Попълних съответните таблици, които да изпратим “, посочи тя.

На сходен заем може да се гледа като на опция на външен дълг, само че при доста по-добра цена. Страната ни може да изтегли нов дълг до 10 милиарда лева за цялата 2020 година, само че заем от 1 милиард лв. по SURE няма да приближи сумата до оптималния предел.

Също по този начин, с втората актуализация на бюджета ще се обезпечи българският принос към Паневропейския гаранционен фонд, изясни Петрова.

„ Нашия интерес е най-малко да компенсираме сумата на гаранцията с планове, които вероятно се върнат към нас “, добави тя.

По тази скица се работи с Министерството на стопанската система и Българската Банка за Развитие.

Текстовете бяха подкрепени от депутатите и ще бъдат гласувани в пленарна зала в петък.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР