Страната ни няма избор относно сделката за новите изтребители F-16,

...
Страната ни няма избор относно сделката за новите изтребители F-16,
Коментари Харесай

Социолог и политолог: Нямаме избор за F-16

Страната ни няма избор по отношение на договорката за новите изтребители F-16, тъй като България няма войска и на процедура Съединени американски щати ни пазят и те имат основната дума. Това съобщи пред бТВ социологът Андрей Райчев във връзка с наложеното несъгласие от президента Румен Радев на ратификацията на контракта за покупка на американските самолети.

Спорен Райчев няма нищо прикрито по отношение на договорката.

„ Не виждам огромна разлика сред позициите на Борисов, Каракачанов и Радев. Те се пробват да запазят достолепие в сложна обстановка. България би трябвало да подпише контракта, няма по какъв начин ”, разяснява социологът.

„ Причината да имаме някаква национална сигурност се споделя Съединени американски щати. Европа няма своя войска. Щатите обаче губят авторитет в тази история ”, на мнение е Андрей Райчев.

„ Това, че Румен Радев е специалист по тематиката го прави изключително сензитивен за това какво ще купим. Има друго мнение от решението на ръководещите и не бихме могли да чакаме, че то се преглъща елементарно поради това, което сме видели до този миг като негов жанр на държание. А точно човек, който държи на думата си и който желае последната дума да бъде неговата ”, разяснява от своя страна политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„ На първо място това е ценностен избор, на второ – това е вярното съответствие цена-качество. На трето – това е тематика от доста висок народен интерес. Когато говоренето за всички тези неща е невидимо за всички, тогава излагаме на риск националната си сигурност. Това, което се случва в общественото пространство по тематиката, е голяма неточност на полиците ”, счита Христова.

Двамата разясниха и обрата за машинното гласоподаване. Вчера депутатите одобриха окончателните промени в Изборния кодекс, с които анулираха машинния избор на изборите за локална власт.

 „ Машинното и електронното гласоподаване са пропагандни приказки и заблуждаване на народа, че нещо ще се промени. Ние ще влошим една обстановка, която е добра. ГЕРБ са прави – не би трябвало да се реформира добре работеща система. Всичко това са самоцелни оферти на периферни политици ”, на мнение е Андрей Райчев.

„ Практиката демонстрира, че машинното гласоподаване е неработещо. Политическото говорене е разнопосочно. Грешката на ГЕРБ е, че не обясниха смяната на своята позиция в последното гласоподаване. Не обясниха за какво го оставят за след локалния избор. Винаги, когато правиш смяна на тезата си, би трябвало да я аргументираш пред гласоподавателите, с цел да не бъде основа за операция ”, съобщи Антоанета Христова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР