Страната ни няма да изпраща засега военна помощ и ПВО

...
Страната ни няма да изпраща засега военна помощ и ПВО
Коментари Харесай

Визитата на Лойд Остин: България няма да изпраща ПВО системи и военна помощ за Украйна


Страната ни няма да изпраща към този момент военна помощ и Противовъздушна отбрана системи за украинските сили. Това стана ясно по време на предстоящата с голям интерес аудиенция у нас на американския секретар по защитата Лойд Остин.

След диалозите му през днешния ден с премиера Кирил Петков беше оповестено, още че Съединените щати изпращат в България една американска рота " Страйкър ", която ще е част от непрекъснатата многонационална бойна група за увеличаване на източния фланг на алианса.

Три са акцентите в диалозите на Кирил Петков със секретаря Остин
  • България получава американска рота, която ще е в бойната група под българско командване като част от укрепването на Източния фланг на Алианса.
  • България не изпраща военна помощ нито Противовъздушна отбрана системи нито дребни оръжия или боеприпаси на Украйна. Помощта за Украйна остава филантропична.
  • Третият акцент е обвързван с възстановяване на военната подвижност и свързаността сред съдружниците, което също има огромно значение за общата защита.

Въпросът за военна помощ към Украйна от българска страна не е поставян и обсъждан на срещата.

Постоянната многонационална бойна група ще би трябвало да усили отбранителните качества на НАТО в района. Американската страна ще ни даде рота за бойната група, към която могат да се причислят и други съдружници. Тя ще е под оперативния надзор на висшия главнокомандващ на НАТО в Европа, само че ще предложим да я командва българин.

Кирил Петков и Лойд Остин са разискали и тематиката за корупцията, която също въздейства на сигурността. С военния министър Заков Остин е приказвал за киберсигурност и модернизацията на въоръжените сили.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР