Страната ни може сама да развива и управлява летище София.

...
Страната ни може сама да развива и управлява летище София.
Коментари Харесай

БСП: България може сама да развива летище София

Страната ни може сама да развива и ръководи летище София. Това съобщи през вчерашния ден депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Димитър Данчев на брифинг в Народно събрание. Социалистите още веднъж се оповестиха срещу отдаването на концесия на най-голямото българско летище, откакто в сряда стана ясно, че за концесионер към този момент е определен консорциумът " Соф Кънект ".

" Започна последното разпределяне в разграбването на държавното имущество. Министерството на превоза не се отхвърли да даде на концесия едно от най-печелившите държавни предприятия у нас. Държавата освен дава аеропорта на консеция, само че го прави и без да има общоприет проект за развиването му, както и ясна информационна скица за връзките на летището със столицата ", разяснява Данчев. Според него на този стадий не е ясно даже до каква степен предвижданото развиване на аерогарата ще бъде съответно от позиция на въздействието на околната среда.

" Дали министър председателят знае, че операторът на летище Мюнхен, който взе участие в този консорциум, е 100% благосъстоятелност на баварската страна, Федерална република Германия и на Мюнхен. Излиза, че българската страна отдава на концесия летище София на баварската страна. Нали сякаш страната беше неприятен притежател? Или най-малко по този начин настояват някои сътрудници от ГЕРБ ", акцентира Данчев.

От Българска социалистическа партия са безапелационни, че не страната е неприятен собственик, а тези, които ръководят държавната благосъстоятелност. Данчев напомни несполучливия опит с продажбата на ЧЕЗ. " И в този момент се чудим за какво ЕРП-то не е нито по-добър собственик, нито е по-изгоден за крайния консуматор. Българската страна може сама да развива и ръководи сполучливо летището ни, само че по тази причина са нужни същински стопани, а не хора, които търсят единствено бърза облага ", изясни той.

Зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски подсети, че преди няколко месеца ръководещите са положили неимоверни старания да трансформират Закона за концесиите, тъй че никой след тях да не може да скапе какъвто и да е било концесионен контракт. " Ако някой го скапе, ще заплати такива неустойки, все едно концесионерът си е експлоатирал летището 50 години. Възможността за повреждане на контракта след неговото подписване е нулева ", предизвести Свиленски.

Петър Мутафчиев:

Броят на пасажерите привързан ли е с вложенията?

Председателят на Балканския конгрес за превоз и инфраструктура и някогашен транспортен министър Петър Мутафчиев разяснява пред БНР каква е връзката сред броя на пасажерите и плановете в периодите за вложения. Означава ли това, че в случай че пасажерите не доближат мечтаните бройки, вложенията няма да се вършат или ще се създадат непретенциозно, попита той. С контракта, който ще се подпише с концесионера, ще се обвързва ли надлежно пътникопотокът с бъдещите вложения, което значи не наложително 608 млн. да бъдат вложени. Кои са наложителните вложения и това ще бъде ли разказано в контракта като съответни времеви интервали, до които би трябвало да бъде осъществена тази инвестиция? " разяснява Мутафчиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР