Страната ни има ясни планове, за да бъде защитено населението

...
Страната ни има ясни планове, за да бъде защитено населението
Коментари Харесай

Какво ще правим, ако ни спрат газа? Кабинетът с план

Страната ни има ясни проекти, с цел да бъде предпазено популацията при възможни наказания, свързани с доставките на газ.

Това сподели министър-председателят Кирил Петков в отговор на въпрос на народния представител Хамид Хамид, заместник-председател на парламентарната група на Движение за права и свободи по време на днешното чуване в Народното събрание по отношение на напрежението НАТО-Русия.

При възможен спор основните опасности за България са в областта на енергетиката, изясни Петков. Той обаче изиска да даде по-подробен отговор на този въпрос по време на закритата част от пленарното съвещание.

Виктория Василева от " ИТН " също попита за другите сюжети за резултатите върху стопанската система на България. Петков уточни, че с министъра на енергетиката Александър Николов работят по тези тактики от няколко дни и увери, че има явен проект в случаите, когато има засягане на част от доставките, които по думите на премиера, са стратегически за България, българските семейства и бизнес да имат опция.

Атанас Атанасов от " Демократична България " съобщи удовлетворението на групата за потреблението на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Той попита за кадровото положение на органа и напомни, че е работил по време на рецесията в Косово. Министър-председателят заяви, че има нов секретар на Съвета по сигурността. " Смятам, че оттук насетне всички въпроси на тематика сигурност ще бъдат взети с този институционален метод и никой към този момент няма да може да си взема решения, просто тъй като по този начин се е събудил. Вярвам, че ще го използваме Съвета за сигурност и считам да го употребявам най-редовно, с цел да взимаме най-правилните решения в такива деликатни моменти ", обянси Кирил Петков.

Кирил Петков добави, че българското държавно управление е приело позиция, в която се показва, че основен приоритет на България би трябвало да бъде деескалацията на напрежението с всички дипломатически начини. " Имах опция да приказвам с нашите сътрудници и в Европейски Съюз, и в НАТО, и във всеки един диалог аз наблягам персонално какъв брой е значимо да използваме всички способи на дипломацията, с цел да деескалира напрежението и да сме сигурни, че един боен спор няма да стане действителност ", сподели Петков.

На въпрос на народния представител от парламентарната група на Политическа партия " Възраждане " Костадин Костадинов дали счита, че Русия съставлява опасност за националната сигурност на България, Петков уточни, че страната ни е градивен сътрудник в съюзите, в които взе участие. Той разяснява, че не е обикновено да се каже: нас не ни интересува интернационалното право и по какъв начин някъде там надалеч някой го нарушава. Всички би трябвало да се грижим това интернационално право да се съблюдава, добави той и уточни, че когато има 100 хиляди военни, струпани на едно място, това коства много запаси.

Може да се каже доста ясно, че напрежението и ескалацията е реалност и не можем да го пренебрегваме, добави министър председателят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР