Страната ни има нужда от подготвени, знаещи и можещи хора,

...
Страната ни има нужда от подготвени, знаещи и можещи хора,
Коментари Харесай

Ертен Анисова: Младите са най-важната инвестиция на ДПС

Страната ни има потребност от готови, знаещи и можещи хора, а не от инцидентни минувачи в политиката Държавата е в дълг към младежите и младите фамилии Младите няма да напущат страната, в случай че има напредък, вложения, обучение и опазване на здравето по европейски модели " Промяната " се оказа замяна Движението залага на младостта и опита в листите си за новия парламент, води страната към сигурност и непоклатимост, споделя Ертен Анисова, лидер на листите на Движение за права и свободи в Добрич и в 24 МИР София в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-жо Анисова, за какво млад специалист като Вас със солидно обучение избира да се занимава с политика вместо да гради кариера в правото, стопанската система или дипломацията?
-->
- За мен положителното обучение е базово за развиването на всяка една кариера, освен в политиката. Аз съм дееспособен правист и политолог. Имам магистърски степени по " Право " и " Международни стопански връзки " от Великотърновския университет " Св. св Кирил и Методий " и бакалавърска степен по " Политология "   от Софийски университет " Св. Климент Охридски ". А що се отнася решението ми да се занимавам с политика, мисля, че напълно осъзнато съм избрала този път още в най-ранна младежка възраст, следвайки образеца на хората от моето обграждане, които постоянно са били политически ангажирани с идеята на Движение за права и свободи. Не инцидентно и първото ми обучение е точно " Политология ". Постепенно извървях целия път на политически деятел малко по малко - от лепенето на плакати, работа в младежките структури на Движението, обиколки и срещи на терен. Работила съм като специалист в парламентарната група на Движение за права и свободи и в Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание. Член съм на Централния действен съвет на Младежко Движение за права и свободи с сектор " Екология ". Била съм претендент за евродепутат от листата на Движение за права и свободи на изборите за Европейски парламент през 2019 година Участвала съм и в последните три парламентарни вота като претендент за депутат от Движение за права и свободи в 8-ми МИР Добрич, а в последните избори и от 25 МИР София, а в този момент оглавявам и листата на 24 МИР София.

Наясно съм, че пасивното отношение на наблюдаващ на процесите в обществото с нищо не способства за смяната на това общество към по-добро. Лесно е да критикуваш в профил, само че е въпрос на персонална отговорност и кураж да пробваш да промениш нещата, с които не си склонен. Най-малкото остава удовлетворението, че си опитал. Страната ни има потребност от готови, знаещи и можещи хора, а не от инцидентни минувачи в политиката, които нямат друго занятие.



- Движение за права и свободи е пример за синергията сред три генерации политици. Кои са Вашите учители в политиката и кои са най-ценните препоръки, които сте получавала?

- Няма по какъв начин да пропусна почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган, който е потвърден бранител на демократичните и демократични полезности в България. Огромна е неговата заслуга за опазването на етническия мир в страната. Настоящият ръководител на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ също е прегледен образец за това по какъв начин се прави националноотговорна политика в поддръжка на хората. В парламентарната група на Движение за права и свободи постоянно е имало хора от разнообразни генерации с впечатляваща експертиза, от които може да се почерпят опит и познания. В исторически проект има доста политици, които въодушевяват с живота и делата си, отдадени на велики дела, измежду тях и значително велики дами. Сещам се за една от тях - Маргарет Тачър и за един от скъпите й препоръки: " Погрижете се за мислите си, тъй като те ще се трансфорат в дейности. Наблюдавайте дейностите си, тъй като те ще се трансфорат в привички. Погрижете се за навиците си, тъй като те ще оформят вашия темперамент. Погрижете се за вашия темперамент, тъй като той ще направи вашата орис ".

- Движение за права и свободи постоянно е залагало на младите. Дойде ли време за новото потомство политици, за промяната на така наречен " хайлайф "?

- В Движение за права и свободи текат непрекъснати процеси на възобновяване. Младите постоянно са били в центъра на вниманието, неслучайно младежката организация на Движението е най-голямата в страната. Това, на което залагаме обаче, е приемствеността сред поколенията. Учим се от опита на по-възрастните от нас, от грешките им също. Мисля, че сполучливо съчетаваме силата, хъса, упоритостта на младите с мъдростта, опита и знанията на одобрените политици в Движение за права и свободи. И в това съгласно мен е формулата на триумфа.

- Листите на Движение за права и свободи са цялостни с млади, високообразовани хора, които имат опция за реализация в цяла Европа. Какво кара младите в Движение за права и свободи да се връщат в България и да желаят да работят за нейното развиване?

- За Движение за права и свободи е значимо да влага във високообразовани младежи, които сполучливо да се осъществят на основни позиции в страната. Много от тези младежи биха могли да изберат различен път на развиване, надалеч от България, само че съзнателният избор на болшинството е да остане в страната ни и да работи за това, тя да се трансформира в едно по-добро място за живеене. Нашият слоган на евроизборите през 2019 година, когато и аз бях претендент за евродепутат от листите на Движение за права и свободи бе " Залагаме на младите " и това не бе инцидентно. В Движение за права и свободи фокусът в действителност е извърнат към младите, влага се в тяхното обучение, обръща се внимание на потребностите им, развиват се политики в тяхна поддръжка и в отбрана на техните права, свободи и заслужен метод на живот.

- Как оценявате политиката на страната към младежите - задоволително тласъци ли има за младите фамилии?

- Очевидно е, че страната е в дълг към младежите и младите фамилии. Стимулите за тях са извънредно незадоволителни и фрагментирани. Бегъл образец в тази посока е, че в последния парламент се одобри решение за връщане на част от налога върху приходите, който да даде глътка въздух на родителите във времената на рецесии, в които се намираме. Най-тревожното обаче е, че в страната ни се раждат все по-малко деца. Последните десетина години демографската рецесия у нас закупи размерите на демографска злополука. България е преди всичко по негативен приръст на популацията в целия Европейски Съюз - с 5.2%, втори най-нисък коефициент на раждаемост след Румъния - малко над  9% и най-висока смъртност в целия Европейски Съюз - 15,5%. Под въпрос е оцеляването на нацията и страната ни. Затова са нужни незабавни ограничения, правене на дълготрайна тактика по демографската политика, чиито акценти би трябвало да са върху опазването на здравето, образованието, обществената политика и приходите. Отпадане на таксите за държавните детски градини и ясли, което първо бе препоръчано от Движение за права и свободи, е реалност и това е добра стъпка в подпомагането на младите фамилии. Друг образец в тази посока е подкрепеното от Движение за права и свободи нарастване на размера на компенсацията за развъждане на дете през втората година от майчинството.

- Каква поддръжка за младежите планува програмата на Движение за права и свободи?

- Демографската рецесия и бягството на младите в чужбина могат да бъдат спрени освен с финансови тласъци за раждаемост и административни ограничения, а с напредък, вложения, обучение, опазване на здравето по европейски модели. Образованието, образованието и ученето през целия живот са във фокуса на вниманието ни, когато приказваме за поддръжка на младежите. В тази връзка от Движение за права и свободи имаме създадени ограничения в поддръжка на младежката претовареност, за дейна поддръжка за търсене на работа, образование, подготовка и преквалификация, за възстановяване на качеството, достъпността и приобщаващия темперамент на просветителната система в подтекста на ученето през целия живот. Залагаме и на създаване на нова и рационализация на съществуващата просветителна инфраструктура, включително строителство на нови детски ясли и детски градини и цифровизация на просветителния развой. В нашата стратегия залагаме на тактика за поддръжка на децата, която включва образованието им от детската градина до довеждане докрай на университета, обезпечаване на условия за оставането им в България, където да основат фамилии и да провеждат живота си като пълноценни жители на Родината ни.

- Защо младежите не припознаха Кирил Петков и Асен Василев като смяната?

- Едно е да претендираш да си притежател на смяната, друго е да покажеш действителни дейности в тази посока. За страдание обещаваната от държавното управление на Кирил Петков и Асен Василев смяна се оказа замяна, а те самите - инцидентни минувачи в политиката, както сполучливо ги дефинира ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Последният постоянен кабинет освен не извърши дадените поръчки за излизане от рецесиите, а в противен случай - задълбочи тези рецесии, трансформира се в мощен извор на неустойчивост и унищожи държавността в страната. Затова и младите не припознаха в това ръководство същинската смяна, която се оказа лъскава опаковка без наличие.

- На всяка предизборна среща водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ акцентира нуждата от влизането на Движение за права и свободи в ръководството. Защо Движението би трябвало да бъде в централната власт?

- Практиката до момента сочи, че когато Движение за права и свободи е било отвън властта, страната ни е затъвала в политическа неустойчивост, безпринципни управнически обединения, политически, стопански и здравни рецесии. Точно такава е обстановката и сега, когато с изключение на с последствията от пандемията, би трябвало да се оправяме с рецесии, които са резултат от недалновидната политика на партии, разчитащи на разграничителни линии в българското общество, на опълчване и потребление на езика на омразата. Резултатът от това е явен - разделяне на обществото и крах на държавността. От основаването си до в този момент, със своята политическа активност Движение за права и свободи постоянно е било определящ фактор на сигурност и непоклатимост в обществото и страната. Ние считаме, че страната няма време за губене в политически раздори и незабавно би трябвало да се откри консенсус за излизане от рецесиите. Затова е значимо да бъде формирано ценностно, идейно хомогенно болшинство на евроатлантическа основа, което да излъчи кабинет с ясна антикризисна стратегия.

- Водач сте на листите на Движение за права и свободи в Добрич и 24 МИР в София. Кои са главните проблеми в житницата на България за решаването на които ще работите?

- Добруджа е изключително скъпа на сърцето ми, тъй като това е родният ми край. Там съм родена и израснала. Иска ми се този район да получи своето справедливо място на картата на България като културна и туристическа дестинация. Земеделието и туризмът са главните браншове, които са структуроопределящи за развиването на района. Там би трябвало да насочим напъните си, с цел да притеглим вложения и да подпомогнем районните политики и локалното самоуправление. Иначе не е загадка, че от много време добруджанци се оплакват от занемарена пътна инфраструктура, неприятни транспортни връзки с другите райони, проблеми с водоснабдяването в селските региони, младежка миграция и нараснала безработица - все неща, които за жалост важат за множеството обитаеми места в България.

- Какво е належащо на София, с цел да се трансформира в съвременен европейски център?

- Столицата се развива като най-големия икономически и културен център у нас. Там са съсредоточени всички най-важни институции и услуги в страната, а това е придружено неизбежно и с доста проблеми. София има неповторимото преимущество да е в полите на Витоша, което би трябвало да се употребява оптимално в разнообразни посоки. Необходима е гъвкава и съвременна администрация, обърната с лице към хората и бизнеса. Преодоляването на проблемите със замърсяването на въздуха изисква най-благоприятен и комфортен, екологично чист градски превоз, който съблюдава тъкмо разписанието си и който да понижи потребността от напредване с персонални коли. Всички тези характерности могат да съчетаят с цифрови приложения, които обезпечават бърза досегаемост и най-благоприятен маршрут до административни, исторически и естествени обекти. Това всъщност е използването на концепцията за умни и интелигентни градове, в какъвто ще превърнем и София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР