Страховете ми са, че и най-черният сценарий, представен от финансовия

...
Страховете ми са, че и най-черният сценарий, представен от финансовия
Коментари Харесай

Милен Велчев: Най-черният сценарий на Горанов е твърде оптимистичен

Страховете ми са, че и най-черният сюжет, показан от финансовия министър, може да е прекомерно оптимистичен. Това съобщи пред bTV някогашният финансов министър Милен Велчев.

Припомняме, преди дни Владислав Горанов заяви, че от Министерството на финансите са създали три вероятни сюжета за развиване на рецесията, като най-негативният измежду тях е за 3% спад на стопанската система.

Велчев направи прилика с актуалната обстановка в Съединени американски щати, където за последните две седмици са регистрирани 10 млн. нови безработни, което е към 3% от цялото население. Той изрази опасения, че до дни тези неприятни стопански данни мож да се проявят и при нас и това би означавало в България да се записват 200 000 безработни.

Бившият финансов министър разясни, че са напълно разнообразни аргументите за актуалната рецесия и рецесията през 2008 година, което ще докара до напълно друга траектория. Тази рецесия ще е по-дълбока, само че се надявам че ще излезем по-бързо от нея, съобщи той.

Според Велчев взетите ограничения без подозрение ще дадат някакъв резултат. Той обаче изрази безпокойствие от първичната реакция на бизнеса и скептицизма от доста негови представители. Само 8% от компаниите имат желание да се възползват от мярката 60/40 и повода е че тя има толкоз бюрократични бариери, които като че ли са основани, с цел да не се възползват от нея с цялостна мощ компаниите, изясни той.

Не е редно страната да заплати всички заплати и осигуровки на всички компании служебно 3 месеца, безапелационен бе Велчев. По негови думи със сигурносст има компании, чието битие се обезсмисля в дадената обстановка, и каквито и ограничения бъдат приложени към тях, те ще би трябвало да банкрутират. Ще има и компании, които нямат потребност от никакво подкрепяне.

Велчев съобщи, че първоначално предвижданият заем от 10 милиарда наподобява съответен, защото сега имаме съвсем толкоз под формата на фискален запас, насъбран от предходни години. Той изясни, че ограниченията, оповестени от държавното управление, възлизат на под 5 мрлд. лв. и задачата на този заем е да да имаме средства за спомагателни ограничения при положение на по-дълга рецесия.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че над 31 000 безработни са регистрирани от началото на изключителното състояние. Друго изследване пък демонстрира, че 56% от българите се тормозят да не останат без работа поради актуалната рецесия.

Миналата седмица Националният съвет за тристранно съдействие реализира единодушие, въпреки и с запаси от страна на някои работодателски организации, за ограниченията на страната в поддръжка на стопанската система.

Според АИКБ единствено компании, които към момента не са изпаднали в дълбока рецесия, ще могат да приложат предлаганата скица за помощ 60/40. По тази причина те настояха да се приложи немският модел " 60/0 ".

БСК пък алармираха за пропуснати работодатели по мярката 60/40, а от Съюза за стопанска самодейност пък настояха за държавни обезщетения за всички наранени браншове.

От своя страна някогашният министър на труда и обществената политика Иван Нейков дефинира мярката 60/40 като " неефективна ", а президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че ресурсът за нея е невиждан по своя размер.

Заради изключителната обстановка беше направена и актуализация на бюджета, според която беше признат бюджетен недостиг от 3.5 милиарда лв. и издаване на дълг до 10 милиарда лв.. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР