Страхът на политиците да не станат жертва на законността ги

...
Страхът на политиците да не станат жертва на законността ги
Коментари Харесай

Страхът на политиците от законността ги кара да благоустрояват живота на всеки главен прокурор, твърди юрист

Страхът на политиците да не станат жертва на законността ги кара да благоустрояват живота на всеки основен прокурор. Това сподели пред радио „ Фокус” юристът от Правна стратегия на Института за пазарна стопанска система Иван Брегов. По думите му обаче ръководещите или преобладаващата политическа мощ, която и да е тя, няма да са на прицела на новият началник на КПКОНПИ, макар че корупцията потегля от високите етажи на властта и тези, които държат действителното ръководство.

„ В мандата си като основен прокурор Сотир Цацаров сподели, че може да си служи изборно със закона”, изясни юристът и добави, че когато прокуратурата е трябвало да преследва мощните на деня, тя не го прави, а се разправя с политическите съперници на преобладаващата партия. Иван Брегов сподели още, че ГЕРБ са създали по този начин, че назначението на ръководител на антикорупционната комисия да е по модел, при който тя може елементарно да бъде политизирана.

„ Не може да се отхвърли, че Цацаров е човек, който може да построи институционално една конструкция, да я подчини на своята воля и да й придаде съвестност. Въпросът е, че КПКОНПИ сама по себе си е доста странна конструкция, която пристъпвайки към конфискация трансферира тежестта на доказване на всеки проверяван. Това я прави доста тежка бухалка, която в случай че не е ориентирана към хората, за които има данни, че имат незаконно имущество, може да я трансформира в орган за разпра “, изясни още той. Според него виновност обаче за неприятния имидж на антикорупционната комисия имат и някогашният ѝ ръководител, както и хората, които са го назначили без да са ревизирали дали дава отговор на законовите условията за длъжността.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР