Стойността на проекта е близо 16,6 млн. лева, като собственото

...
Стойността на проекта е близо 16,6 млн. лева, като собственото
Коментари Харесай

Варна ще е с най-модерното рибарско пристанище

Стойността на плана е близо 16,6 млн. лв., като личното финансиране от общината е 8,5 млн. лв.
 14-1  14-2
Случайно или не, само че след като  премиерно се завъртя българският филм „ Бартер “, сниман преди  повече от две години в най-древното рибарско пристанище във варненския залив- в местността „ Карантината “, беше даден старт на плана за създаване на най-модерния кей по Северното Черноморие. Режисьорът на лентата, която споделя същинска история за мутренски напън над морските мъже, Атанас Киряков, показа при представянето й, че може да има продължение, само че надали е очаквал тогава да има такава оптимистична развръзка за ориста им и опция те да получат своя територия.

Проектът за създаване на съвременно пристанище в Аспарухово е на крайна фаза, надяваме се скоро да получим поддръжка, след което предстоят процедури за избор на реализатор и строителството може да стартира след края на сезона, заяви при огледа на инфраструктурните поправки в квартал Аспарухово кметът на Варна Иван Портних. Той пръв пусна във Facebook фотоси на бъдещия риболовен кей. Правителството учреди предходната година в интерес на община Варна безплатно право на градеж върху парцел, част от морското дъно, в рамките на вътрешните морски води на България в Черно море. Това ще разреши на община Варна да осъществя плана по Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020.

 14-4 Авторите на плана са екип от Института по хидро- и аеродинамика към Българска академия на науките, отпред с проф. доктор инж. Румен Кишев. Самата структура, защитна стена и симулационен модел за вълновото натоварване са създадени от инж. Красимир Маринов, подводната хидрография с подробна фотография на морското дъно са дело на инж. Йордан Добрев, напомни основният проектант на Варна Виктор Бузев. Стойността на плана е близо 16,.6 млн. лв., като личното финансиране от 8.5 млн. лв. беше утвърдено с решение на Общинския съвет. Проведени са и срещи с сдруженията на риболовците при разискване на плана. Той предвижда  продължение и надстрояване на съществуващото хидротехническо оборудване, създаване на нови пристанищни уреди за отбрана от ветрово и вълново влияние, за обслужване на риболовните кораби и първа продажба на уловите от прясна риба. В резултат на  естествените дадености морският бряг на околност „ Карантината “ постоянно е изложен на високи щормови талази, които са рискови. Пристанището ще се намира в източния завършек на Аспаруховия парк преди военното отделение “Карантината “, дало името на местността. Цялата територия е към 20 дка, а сухоземната част на брега ще се шири на 4 дка, изясни арх. Бузев.

Пристанът е оразмерен за над 100 плавателни съда, като 60 на 100 са за най-малките лодки, 30 на 100 за по-големи и останалите – за корабчета с водоизместимост до 5 тона. Откъм брега ще има огромна рампа с колесари, с цел да влизат лодките в морето. Ще има сервиз за ремонт на плавателните съдове. Проектът планува и постройка на три равнища с доста забавен архитектурен контур. На първо равнище ще има плотове за пресния улов, сортирането му за първа продажба, генератор за натрошен лед. Оттук прясната риба ще бъде превозена в комерсиалната мрежа. За рибна борса има характерни условия и по тази причина не се планува да има, посочи основният проектант. На второ равнище ще бъде ситуирана каюткомпания, нещо като дребна заседателна зала, където ще се вършат инструктажи за морските мъже. На третото равнище ще е администрацията на врата, ще има кабинет за специалистите на ИАРА, които ще вършат одит и инспекции на място.

В постройката ще има магазин за риболовен принадлежности и примамка, място за кафе. За риболовците ще има указателно табло с настояща информация за позволените или неразрешени риби за улов. Алеите на Аспаруховия парк ще приключват с панорамния мостик. Самата форма на вълнобоя ще е с място за пешеходци и разходки на врата, без да се пречи на работата и лодките. В южната част на пристанищната постройка откъм сушата ще има достъп за хора в неравностойно състояние. Покривът на постройката ще бъде амфитеатрален с видимост към морето и града и ще може да се трансформира в открита сцена за разнообразни прояви и артсъбития. Ако всичко върви сполучливо както до момента, модерното рибарско пристанище би трябвало да е готово през 2020 година, счита Бузев.
 Иван Портних и ръководителят на Общински съвет Тодор Балабанов при огледа на инфраструктурните поправки в кв. „ Аспарухово “. Иван Портних и ръководителят на Общински съвет Тодор Балабанов при огледа на инфраструктурните поправки в кв. „ Аспарухово “.
Пристанът ще е естественият свършек на Аспаруховия парк, който локалната администрация счита да трансформира в втората Морска градина на Варна. Очаква се предлагането за Подробен организационен проект на квартала скоро да влезе в зала „ Пленарна “ на Общински съвет, а по-късно да бъде признат и паркоустройственият проект. Това ще даде зелена светлина за създаване на алеи, места за отдих. А на идващ стадий ще бъде даден старт и на план за  съвременно рибарско населено място, комфортно и несъмнено за хората, отдадени на този занаят, само че и с благоприятни условия за атрактивни изложби в него за възпитаници и туристи- с шиене на риболовен мрежи, майсторене на въдици, възпроизвеждане на рибарските занаяти и традиции за усмиряване на морски стихии, за освещаване на нова лодка, за подготвяне на рибен курбан и други

Рибарското пристанище „ Карантината “ ще бъде най-модерното по Северното Черноморие и ще съперничи на четирите по-нови пристана, изградени  на юг. Името на местността идва от времето на Кримската война, когато Варна е била съществена база на британските и френски войски и когато е вилнеела една от най-големите холерни епидемии на 19 в. За санитарен пункт служила местността „ Карантината “ край кв. „ Галата “, като името й идва от италианското „ quaranta giorni “, което значи 40 дни. Толкова бил срокът, за който корабите престоявали на остарялото пристанище, с цел да отшуми болестта измежду екипажите им.

От няколко години плажът и рибарското пристанище „ Карантината “ стават лятна открита сцена на неповторимия интернационален кинофестивал със същото име, проведен от школата „ Дидал и другари “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР