Стойността на авокадото в САЩ се е увеличила с 34%

...
Стойността на авокадото в САЩ се е увеличила с 34%
Коментари Харесай

Как Тръмп вдигна цената на авокадото с 34% за един ден

Стойността на авокадото в Съединени американски щати се е нараснала с 34% за един ден, откакто президентът Доналд Тръмп съобщи своята подготвеност да затвори границата с Мексико.

Цената 10-килограмова щайга с авокадо вид Хасс във вторник подскочи до 20,3 $, рекорден растеж от над едно десетилетие. При това, съгласно анализатора на Rabobank Роланд Фумаси, в случай че президентът фактически извърши своята закана, то цената може да се увеличи 2-3 пъти.

Съединени американски щати закупуват 75-80% от авокадото точно от Мексико. В последно време то е доста известно измежду американците - от него се прави сходното на салата ядене гуакамоле, прибавя се в други салати и в наздравици.

Във вторник Тръмп съобщи за готовността си да затвори отчасти или изцяло границата с Мексико, в случай че Конгреса не втвърди имиграционно си законодателство и в случай че Мексико не прекрати потока от незаконни мигранти, стремящи се да попаднат на американска територия.

Мексиканският министър на външните страни Марсело Ебрард от своая страна съобщи, че Съединени американски щати нямат желание да затварят границата с Мексико.

Президентът и основен изпълнителен шеф Mission Produce, Стив Бърнард, световен дистрибутор на авокадо, сподели пред организация Reuters, че американците ще се сблъскат със сериозен недостиг на авокадо в течение на месец след възможното закриването на границата.

" По-лош миг не можем да си представим, тъй като Мексико тъкмо в този момент доставя на практика 100 % от авокадото в Съединени американски щати ", уточни Бърнард.

А както отбелязва Bloomberg, скокът в цената може би се дължи и се задълбочава и от нарасналото търсене на авокадо в очакване да се затвори границата. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР