Стоян Мавродиев :- Според няколко източника от изпълнителната власт и

...
Стоян Мавродиев :- Според няколко източника от изпълнителната власт и
Коментари Харесай

Година затишие... и пак Мавродиев

Стоян Мавродиев

:

- Според няколко източника от изпълнителната власт и финансовия отрасъл някогашният ръководител на КФН Стоян Мавродиев желае да стане изпълнителен шеф на ББР.

- Той лобира през " Обединени патриоти ", като издигнатият от тях министър на стопанската система Емил Караниколов ще би трябвало да взема решение дали да го назначи.

- В момента се одобряват законови ремонти, с които банката, която се изроди в касичка за рефинансиране на закъсали олигарси, му се трансферира от финансовото министерство. Още по тематиката
Кандидатите идват от бизнеса и са персонални номинации на Карина Караиванова, а не на ГЕРБ

Това е втори опит на ГЕРБ за смяна, като той би трябвало да бъде утвърден и от Народното събрание

Тя получи поддръжка от всички депутати като се изключи Българска социалистическа партия

Кандидатът за нов началник на КФН дефинира съживяването на финансовия пазар за собствен приоритет

Изтеклият текст на EIOPA изпратен до премиера Бойко Борисов е с невиждано изострен звук

Процедурата по желание на ръководител на КФН ще стартира идната седмица и задачата е да завърши до края на юли

Оплетената в зависимости и кавги Комисия за финансов контрол трансформира финансовия пазар в куха и неизползваема конструкция
По света всекидневно, откакто завърши мандатът им, шефовете на централни банки и други самостоятелни регулатори или се отдават на академична активност и писане на книги, или отиват в частния бранш. Последната процедура, на диалект наричана " въртящи се порти ", е мотив за доста терзания и причина за разнообразни ограничения за ограничение на споровете на ползи.

В България в последно време този проблем го няма и към този момент частните играчи не са показали необикновен вкус да наемат примерно отдръпналия се преди две години шеф на Българска народна банка Иван Искров. По-скоро обаче тук има друга нелицеприятна наклонност - страната да гледа да уреди някогашните регулатори с постове из своите ведомства и компании. Така предходната година дългогодишният ръководител на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, чието ръководство завърши с много кавги, внезапно пое управлението на Патентното ведомство.

Сега съгласно няколко източника от изпълнителната власт и финансовия отрасъл се готви ново сходно предопределение. Бившият ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев пробва да стане изпълнителен шеф на държавната Българска банка за развиване (ББР). Неговото лобиране е ориентирано главно към двама от водачите на " Обединени патриоти ". А задействаното прекачване на банката от финансовото към икономическото министерство налива вода в тази доктрина - новият принципал Емил Караниколов влезе в кабинета от квотата на националистическия блок. Според част от източниците назначението е " решено ", а съгласно доста други - не, като има отрицателни настроения, в това число и във водещата партия в ръководството. Това е показателно какъв брой е спорно възможното предопределение, защото Мавродиев беше измежду създателите на ГЕРБ, неин народен представител и след това стартиран от партията в КФН посредством законови промени.

Представители на управлението на " Атака " и ръководителят Волен Сидеров отхвърлиха коментар и насочиха към прессекретарите си, от където не се получи отговор. Вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов съобщи: " Темата за Стоян Мавродиев не е коментирана на съдружен съвет (в рамките на " Обединени патриоти ", които включват НФСБ, " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация - бел. ред.). В момента съм в чужбина, когато се върна, ще насрочим съвета, ще разясняваме. Това не е кандидатура на НФСБ, само че не значи, че в случай че някой го сложи, няма да се стигне и до подобен вид. "

Самият Мавродиев не вдигаше мобилния си телефон, а на изпратено по SMS питане от " Капитал " отговори " Благодаря Ви за интереса, само че въпросите Ви нямат съображение. "

Нов кей за остарелия надзирател

Активизацията за намиране на пост за някогашния ръководител на КФН идва тъкмо когато изтича плануванаъа в закона година, откогато напусна регулатора, през която няма право да заема позиции в поднадзорни лица. Според един източник във финансовото министерство, към което е в този момент ББР, е имало отпор на назначението. Това е било и съществена причина да се форсира прехвърлянето на ББР към икономическото министерство. То би трябвало да стане с смяна в специфичния закон за банката, което значи да мине през две четения в отрасловите комисии и в пленарна зала, което изисква софтуерно време. Целта е всичко да завърши до края на юли преди августовската почивка на депутатите, с цел да може назначението на Мавродиев да не чака до септември, твърди пред " Капитал " финансист.

На този ранен стадий и при безтегловността сред двете министерства няма изясненост дали се плануват и други лични промени в банката. Според част от източниците Мавродиев може да смени единия от тримата изпълнителни шефове Билян Балев, а съгласно други - да бъде назначен като четвърти. Като цяло при сегашния правилник и закон за ББР позицията на един от шефовете не дава особена независима власт, на каквато беше привикнал Мавродиев във финансовия контрол и наподобява по-скоро като синекурна служба за заплата и CV. Но има и терзания, че и постът на ръководител на КФН имаше в огромна степен административни и представителни функционалности, само че посредством изземване на пълномощия от заместниците и поетапно премахване и спорове с неуместните измежду тях той беше съумял да овладее на практика едноличен надзор над регулатора.

Шестгодишният мандат на Мавродиев беше съпроводен с много кавги. През него изскочиха призраци от предишното му на офшорен юрист, като той беше свикан по делото против " кокаиновия крал " Евелин Банев-Брендо, за който по документите на прокуратурата е записал компании. Отразяването на тази тематика докара до регулаторен напън по отношение на финансовите компании на съиздателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев. Самите издания също се снабдиха с санкции за пазарни операции, които след това бяха анулирани от съда. Други рецензии към комисията от ерата " Мавродиев " са надзорното крушение паралелно с Българска народна банка към КТБ. Фалиралата банка беше обществена компания, а доста свързани с нея сдружения бяха поднадзорни лица по-редица линии. Самият Мавродиев се оказа един от най-честите гости на мажоритарния притежател на КТБ Цветан Василев от изтекли в медиите факсимилета от бележника на защитата на офиса на банкера. Бързата промяна на ръководителя през лятото на 2016 година пък пристигна след невиждано остро писмо от Европейския орган за пенсионен и осигурителен контрол (EIOPA) до премиера Бойко Борисов, в което се показваха терзания за хаоса преди началото на започващите тогава инспекции в двата бранша.

Банка за закъсали олигарси, национализация и саниране

Извън кадровата конспирация друга основна логичност в междуведомствената рокада няма. Официалните претекстове гласят, че съществена функционалност на ББР е да спомага провеждането на икономическата политика на държавното управление и доколкото тези функционалности са главно в двора на Караниколов, а не на Горанов, то по този начин " ще се усъвършенства координацията и успеваемостта по дефиниране и използване на държавните политики в поддръжка на дребните и междинните предприятия и повишение конкурентоспособността на българската стопанска система като цяло. "

Идеята за прекачване към икономическото министерство се появи още предходната година, когато то беше ръководено от Божидар Лукарски, само че тогава държавната рецесия и предварителните избори не оставиха време за реализирането й. Самият Лукарски поголовно подмени бордовете на държавните компании под негов надзор със съмнителни назначения. Повечето бяха близки до самия него и фрагменти на Съюз на демократичните сили, само че измежду тях се прокрадваха и такива, свързвани с Делян Пеевски. Версията, че преместването е за повече власт на депутата от Движение за права и свободи в банката, обаче не звучи изключително свястно, защото и до момента близки до него компании успяваха безпроблемно да усвояват средства от нея. След затварянето на КТБ държавната институция рефинансира " Водстрой 98 ", за чийто притежател Цветан Василев твърдеше, че е " марионетка на Пеевски ". Заеми получаваха още " Булгартабак ", " Лодис инвест " и считаният за нов строителен любимец на депутата АБ-Хасково (виж текста ). Оценка за експозицията към негови бизнеси е сложна, само че сигурно сумарно е измежду най-големите клиенти на ББР.

Основните проблеми на държавната банка са точно в изкривяването на замисъла й. От насърчителна институция с фокус дребни и междинни предприятия тя през годините отчасти се изроди в инструмент за поддръжка на неразбираемо по какъв начин селектирани едри бизнеси, като постоянно зад тях прозират политически ползи - освен Пеевски, само че и Георги Гергов (БСП). Сред корпоративните клиентите се виждат сдружения на Красимир Гергов, Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев... Друга линия на активността са избавителни интервенции за закъсали компании - най-много строителни. От тях тогавашните сдружения на " Галчев " (над 20 млн. лева.) са в неплатежоспособност, а групата на " Понс " (над 38 млн. лева.) също е със солидни усложнения. През 2016 година ББР беше употребена и като инструмент за национализация, като финансира холдинга на икономическото министерство " Държавната консолидационна компания " да купи " Авинамс ". А също по този начин беше включена и още една съмнителна функционалност - като квазибюджетен инструмент за мостово финансиране на безплатното саниране.

Всички тези трупани и наследени стратегически неточности на растежа не могат да се изчистят с магическа пръчица и е нужно много повече от промяна на титуляра и следващото политически стимулирано и изтъргувано предопределение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР