Стоян Мавродиев е магистър по право от СУ "Св. Климент

...
Стоян Мавродиев е магистър по право от СУ "Св. Климент
Коментари Харесай

ББР е основен партньор за инвестициите по плана Юнкер

Стоян Мавродиев е магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски " и магистър по финанси от УНСС. Преминал е през поредност курсове в Международната данъчна академия в Амстердам, обучавал се е и в Международната стратегия за водачи към Държавния департамент на Съединени американски щати. Кариерата му стартира като юридически, данъчен и бизнес съветник в PriceWaterhouse Co. В интервала 1996-2006 година работи като финансов и юридически съветник в ръководената от него United Consulting. От 2009-а до 2010 година е заместник-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в 41-вото Народно събрание. В продължение на шест години (2010-2016) е ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН), осъществяваща надзора и регулацията на финансовата система и небанковия финансов бранш в България. От 2010-а до 2016 година е член на Консултативния съвет по финансова непоклатимост (КСФС). В този интервал е член на борда на шефовете в редица интернационалните организации, измежду които ESMA, EIOPA, ESRB, и представител на България в IOSCO, IАIS и IOPS.

Г-н Мавродиев, преди дни обявихте основаването на Фонд за финансови вложения. В какви предприятия ще влага той и при какви условия?

- Фондът за финансови вложения на ББР ще бъде с необятен профил, ще подкрепим перспективните бизнесмени - без значение дали се занимават с високи технологии, или с хранително-вкусова индустрия. Това, което търсим, са положителните бизнес хрумвания и капацитет за напредък.

Затова не сме сложили ограничаване и във връзка с стадия на развиване на компанията - фондът може да взе участие в капитала както на започващи компании, по този начин и в предприятия във фаза на напредък. Оценяваме, че дяловите вложения играят друга роля при другите стадии от виталния цикъл на фирмите - когато приказваме за старъпи, тук има потребност от изчистване на концепцията, правене на първообраз или бета версия, установяване на пазари, затова - от менторство и капитал за интензивен напредък. Компаниите с построен бизнес модел от своя страна имат потребност от спомагателен капитал за изследователска и научна активност, внедряване на нововъведения, увеличение на индустриалния потенциал, разширение на активността. Големият плюс на дяловите вложения е, че с изключение на капитал те дават експертен и управнически опит, нужни за развиването на съответните компании. Истината е, че огромна част от бизнеса към момента изпитва изострен дефицит на положителни мениджърски практики и потребност от трансфер на експертни познания и софтуерно ноу-хау. Това е и една от аргументите фирмите все по-често да търсят различни източници на средства, които да поддържат развиването им.

Фондът започва с 65 млн. лева капитал и ще може да влага до 6.5 млн. лева в една компания, като ще придобива най-много 34% от капитала на комерсиалното сдружение.

Вече една година заемате длъжността ръководител на УС и основен изпълнителен шеф на Българска банка за развиване. Какви промени настъпиха във визията на банката за нейното бъдещо развиване?

- Основната смяна е в схващането за ролята на Българската банка за развиване в поддръжка на българската стопанска система. Наред с главния си приоритет - финансирането на дребните и междинните предприятия, ние целим да разтеглим спектъра на капиталовите си артикули, като ги насочим към значими за страната планове. ББР има капацитета да бъде сътрудник на държавното управление и да навлезе в нова сфера на активност, обвързвана с интензивен напредък и догонване на развитите стопански системи. Това е причина за привличането на качествено нов запас при реализирането на огромни стратегически обекти и публично-частни партньорства. Затова и банката добави в устава си условията на европейския правилник, годни за всички банки в България и в Европейски Съюз, което значи, че може да финансира публично значими планове със суми в размер до 25% от капитала си.

В дълготраен проект това ще способства за икономическия растеж като цяло и основаването на повече работни места, а тази смяна в политиката на банката ще приготви страната ни за идния интервал, в който ще спре безвъзмездното финансиране от еврофондовете.

Всъщност това вършат банките за развиване по света - поддържат държавната политика в осъществяване на стратегически държавни цели, това е и смисълът да има държавна банка. Затова и през последната година установихме доста нови интернационалните партньорства и привлякохме забележителен запас, като този от Китайската банка за развиване. Благодарение на това сполучливо съдействие Българската банка за развиване може да се трансформира в център за капиталово банкиране, да даде късмет на доста положителни планове, които до момента не са намерили реализация поради липса на финансиране.

До Вашето идване главният бизнес на банката бе да дава запас на комерсиалните кредитни институции, с които те да кредитират най-много дребни и междинни предприятия. Това ще остане ли като главен фокус в тактиката за банката и за в бъдеще, или ще дадете приоритет на директното кредитиране?

- Индиректното финансиране е това, което ни отличава от останалите банки и посредством което на този стадий съумяваме да преодолеем негативите от неналичието на клонова мрежа на ББР. Това за нас е един работещ механизъм и ние ще продължим да поставяме старания в посока увеличение на броя на банките сътрудници по он-лендинг стратегиите си и да предоставяме дълготрайно финансиране, като избираме тези с най-стабилни финансови резултати.

Проследявайки обаче конюнктурата на пазара на заеми в изискванията на висока ликвидност, ниска цена на финансиране и леснодостъпен запас, анализът на икономическата среда демонстрира, че не можем да залагаме предпочитано на индиректното финансиране. Затова и създаваме нови артикули за непосредствено кредитиране на бизнеса, като този по Плана "Юнкер " да вземем за пример. Отворени сме и към поддръжка на банкируеми планове на общинската инфраструктура, планове за градско развиване и реализацията на стратегически цели и планове.

Преди време в бизнес средите доста се говореше за проекта за вложения в Европа, прочут като Плана "Юнкер ". Какви артикули предлага на българския бизнес ББР, които да са свързани с този европейски проект. Има ли към този момент подписани контракти по тях?

- ББР е главен сътрудник в България на Плана за вложения за Европа, като освен предоставяме запас на бизнеса, само че също оказваме методическа поддръжка за подготовката на плановете. В момента предлагаме два продукта по Плана "Юнкер " - за косвено и за непосредствено финансиране.

Он-лендинг програмата ни е с запас от 300 млн. евро, обезпечен от ББР и Европейска инвестиционна банка. Насочена е към дребни, междинни и междинни предприятия с личен състав до 3000 души, като финансирането ще се реализира от пет търговски банки, а ББР поема до 100% гаранционен ангажимент. Към момента по програмата имаме подписан контракт с "Д Банк " и сме в развой по завършване на споразуменията и с останалите финансови институции.

Съвсем неотдавна представихме и новия си артикул за непосредствено финансиране по Плана "Юнкер ", сега тече дейна осведомителна акция за опциите, които той предлага и ползата от бизнеса е огромен.

Планът за вложения към този момент дава първите си окуражителни резултати в Европа, и то с помощта на дейното присъединяване на националните промоционални банки и институции. Страната ни е на трето място по асимилиране на средства по "Юнкер " и Българската банка за развиване ще продължи да се утвърждава като значим сътрудник в този европейски проект и основно звено по европейските капиталови стратегии.

Основният запас, с който банката работи, е притеглен от интернационалните финансови институции. Разкажете какви финансови съглашения има ББР с задгранични банки: а какви суми, за какъв интервал от време и с какво предопределение са парите по всеки един от тези контракти, в случай че в него по този въпрос има експлицитна спецификация?

Българската банка за развиване е най-добре позиционирана банка в страната за привличане на средства от интернационалните сътрудници. В момента ББР има 14 дейни контракта с девет интернационалните институции като Банката за развиване към Съвета на Европа, Европейската капиталова банка, "Кредитанщалт фюр Видерауфбау " (KfW), Китайската банка за развиване и други Банката поддържа работни контакти с Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейска инвестиционна банка, националните банки за развиване на страните от района за по-добра съгласуваност на съдействието и обмяна на опит за общи планове.

В последните месеци сключихме и няколко контракта с китайски финансови институции - един с Китайската Ексим банка за 50 млн. евро и два с Китайската банка за развиване - за 80 млн. евро и за 1.5 милиарда евро. Те ще дадат опция при съществуване на положителни планове в българската стопанска система към тях да се насочи средносрочен запас при конкурентни пазарни условия.

Наскоро една от дъщерните структури на ББР - Национален гаранционен фонд, означи своята десетагодишнина. Как оценявате работата на фонда за този интервал и какво съгласно Вас може да се направи още, с цел да стане той по-ефективен?

- Идеята да се сътвори подобен фонд, който да улеснява достъпа до финансиране на предприятията и да облекчава изискванията по заемите им, бе естествено продължение на задачата на ББР за поддръжка на МСП бранша и основаването на удобна среда за развиването на българския бизнес.

Истината е, че в България към момента малко се знае за гаранциите като финансов инструмент. Техният принцип обаче "да се реализира повече с по-малко " е приветстван от европейските стопански системи. Неслучайно в последните години се следи наклонността за пренасочване на методите на финансиране на Европейски Съюз от еднократно безплатно финансиране към по-широкото потребление на новаторски финансови принадлежности, като гаранциите да вземем за пример.

В този смисъл гаранционният фонд е натурален финансов медиатор за гаранционните принадлежности на Европейския съюз в поддръжка на дребния и междинния бизнес. Чрез сполучливото си партньорство с Европейския капиталов фонд по стратегия COSME, НГФ обезпечи в допълнение 40 млн. евро за финансиране на предприятията в България. Смятам, че в бъдеще тематиката за навлизането на финансовите принадлежности ще бъде все по-актуална, а ролята на гаранционните институции като благонадежден сътрудник на комерсиалните банки и бизнеса - все по-осезаема.

Резултатите на Националния гаранционен фонд го потвърждават - за 10 години е свършена отлична работа - фондът е осъществил девет гаранционни стратегии в партньорство с 18 търговски банки, подкрепените предприятия са над 8000, а цената на обезпечените заеми - над 2 милиарда лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР