Стотици танкери могат да получат забрана да влизат в пристанищата

...
Стотици танкери могат да получат забрана да влизат в пристанищата
Коментари Харесай

ЕС забранява влизането на танкери със скъп руски петрол

Стотици танкери могат да получат възбрана да влизат в пристанищата на Европейски Съюз, написа „ Политико “.

Това се планува в 11-ия пакет от наказания против Русия, който би трябвало да бъде публично утвърден през днешния ден от страните членки (Съвета) на Европейски Съюз.

Пакетът не съдържа нови ограничаващи ограничения. Той е ориентиран против заобикалянето на наложените до момента 10 пакета от наказания и има за цел да затвори малките врати, употребявани от нарушителите. Новите ограничения ще дават право на вторични наказания и ще огласяват обществено имената на забърканите в нарушаванията компании.

Стотици застаряващи танкери съставляват така наречен горист флот, пренасящ съветски нефт. Горивото евентуално е закупено на цени над 60 $ за барел – таванът, натрапен от Г-7.

Петролът е закупен от редица фиктивни компании. Твърди се, че доста от тях са свързани с Гърция. Смята се също, че танкерите изключват навигационните си системи, с цел да не се разбере, че дебаркират в съветски пристанища или че претрупват горивото от други кораби в морето, с цел да скрият произхода му.

Мерките, препоръчани от Европейската комисия и съгласувани от Съвета, ще забранят на обвинените в такава активност съдове да влизат в пристанищата в Европейски Съюз, без значение под какъв байрак са регистрирани. В избрани географски региони те ще би трябвало да уведомяват минимум 48 часа по-рано управляващите дали възнамеряват прекачване на товара от един на различен съд.

Страни като Гърция, Кипър и Малта, в чиято стопанска система морската промишленост има забележителен дял, в началото са изразили запаси към готвените ограничения, твърди „ Политико “. Така те желали да защитят своите корабни компании.

В същото време през последните месеци Русия усили доста износа на нефт за страни като Китай, Индия и Пакистан. Европейски Съюз пък внася от тези азиатски страни рафинирани петролни артикули.

Износът за Индия да вземем за пример скочил стремглаво о 1 на 63 милиона барела месечно единствено през април т. година Същевременно индийският износ на дизел за Европейски Съюз се нараснал десеткратно, а на самолетно гориво – с над 250 на 100.

Това обаче не съставлява нарушаване на глобите. Г 7 желае да ореже съветските доходи, само че не и да дестабилизира международните пазари на петрола.

През май Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че износът на съветски недопечен нефт е скочил с 50 000 барела дневно и е достигнал 8,3 милиона барела макар контрола на цените. Това е най-високият индикатор от началото на войната в Украйна през 2022 година

Въпреки увеличеното произвеждане на нефт приходите в съветския федерален бюджет от изкопаеми горива през май са били с близо 36 на 100 по-ниски, в сравнение с преди година.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР