Стотици спортисти по света използват забранени стимуланти за терапевтична цел,

...
Стотици спортисти по света използват забранени стимуланти за терапевтична цел,
Коментари Харесай

21 олимпийски медала за ползващите допинг с медицински цели

Стотици спортисти по света употребяват неразрешени стимуланти за лечебна цел, и това за никого не е загадка. Не един път на майтап, да вземем за пример, са били „ астматиците” в биатлона. А откакто хакерската формация „ Фенси Беърс” осветли някои звездни имена през 2016-а, Световната антидопингова организация (ВАДА) реши да излезе с числа. Данните са за последните 5 олимпиади – от Ванкувър 2010 до Пьонгчанг 2018. Според екипа, направил проучването, за всеки един конгрес едвам един % от спортистите са употребявали неразрешени субстанции по медицински аргументи. А зависимостта сред такива състезатели и извоюваните от тях медали е незначителен.

Авторите на този труд не са по никакъв начин инцидентни – медицинският шеф на ВАДА Алан Вернек и мениджърът, отговарящ за лечебните вещества и способи (TUE) Дейвид Хили.

Цифрите обаче вместо да дадат повече изясненост, като че ли провокират повече въпроси. Оказва се, че за този интервал на игрите е имало 20 139 надпревари и са връчени 2062 медала. А спортисти с TUE са взели участие в 0,9 % от конкуренциите (или 181) и са спечелили 21 оценки!

Разбира се, в този разбор няма нито едно име, всичко е здравна загадка. И отново с помощта на „ Фенси Беърс” обществеността научи за спортисти, взимали неразрешени препарати със знанието на ВАДА – сестрите Серена и Винъс Уилям, Рафаел Надал (тенис), Симон Байлс (спортна гимнастика), Мо Фара (лека атлетика), Райън Лохте и Ласло Чех (плуване), Крис Фрум и Брадли Уигинс (колоездене)... Все звездни имена.

И на фона на общата картина – 21 олимпийски медала, извоювани от „ болни” спортисти, които взимат неразрешени стимуланти с лечебна цел и имат преимущество пред останалите, не наподобяват по никакъв начин малко.

Ето, да вземем за пример, американската гимнастичка Симон Байлс на олимпиадата в Рио 2016 завоюва 4 златни медала. Девойката, която страда от недостиг на вниманието, стана първа и в отборното с отбора на Съединени американски щати. А в случай че й бяха забранили да взе участие дали американките още веднъж щяха да са шампионки...

Освен това проучването на ВАДА обгръща единствено олимпийските игри, само че не и други огромни надпревари. Така, да вземем за пример, английският колоездач Крис Фрум е четирикратен победител в „ Тур дьо Франс”, както и на редица други влиятелни съревнования. А през 2017-а печели „ Вуелта”, като в тестът му тогава откриват два пъти по-голямо количество на препарат против астма. Разбира се той има позволение да употребява салбутамол с лечебна цел.

Затова и заключението, основано единствено на олимпиадите, че потреблението на TUE не въздейства върху резултатите, не е напълно тъкмо.

„ Терапевтичните изключения са наложителна част от спорта, която разрешава на спортисти с доказани диагнози да се състезават в изискванията на равна конкуренция”, споделя Алан Вернек, медицински шеф на ВАДА.

А статистиката демонстрира, че най-вече разрешителни, за потреблението на TUE, за издадени на спортисти от Съединени американски щати, Италия, Франция, Австралия, Канада, Германия, даже Нова Зеландия.

Още едно проучване на ВАДА също хвърля светлина до какъв брой потреблението на TUE въздейства върху резултатите. То е направено от проф. Кен Фич, член на ВАДА и учител в Университета в Западна Австралия още през юни 2016-а. Докладът също се основава на олимпийските игри – от 2000 до 2010. Според данните спортистите с диагноза „ астма” по време на надпреварите са били от 4 до 7 %. Същите тези спортисти, да вземем за пример на зимни игри са спечелили 11 от 15 % от всички златни медала! А на летните олимпиади процентите са два пъти по-малко.
От ВАДА обаче настояват, че потреблението на неразрешени препарати с здравна цел не подсигуряват победа или орден от олимпиада. В множеството случаи това би следвало да е по този начин, само че подозренията за спортсменско държание остават!

" Труд "
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР