Стотици протестират срещу малайзийското правителство, след като обвиненията на вицепремиера в корупция бяха оттеглени

...
Стотици хора, протестиращи в малайзийската столица, приключиха протеста си мирно
Коментари Харесай

Стотици хора, протестиращи в малайзийската столица, приключиха протеста си мирно след няколко часа, въпреки че полицията каза, събирането е било незаконно

От Асошиейтед прес, 16 септември 2023 г., 8:42 ч.

КУАЛА ЛУМПУР, Малайзия -- Стотици хора организираха антиправителствен митинг в събота в Малайзия капитал, обвинявайки премиера Ануар Ибрахим, че е помогнал на своя ключов съюзник да избяга от съдебно преследване в замяна на политическа подкрепа. 4 септември, в края на процеса по следите му. Съдът одобри молбата за уволнение, но отказа да оправдае изцяло Захид, което означава, че той може да бъде обвинен отново.

Говорители, обръщащи се към тълпата в събота в Куала Лумпур, обвиниха правителството на Ануар, че се е намесило в случая, за да освободи Захид от куката в замяна на политическа подкрепа. Някои протестиращи в подкрепения от опозицията митинг носеха бели ризи с надпис „Борба с корупцията“. Те маршируваха в центъра на града, скандирайки „Атакувай Захид“, „Реформата е мъртва“ и „Долу Ануар“.

Протестиращият Мухамед Яхя каза, че има „скрита ръка“, която е довела до свалянето на обвиненията срещу Захид.

„Те са използвали задната врата“, каза той.

Прокурорите казаха, че делото на Захид е временно спряно защото е необходимо допълнително разследване. Ануар каза, че това е решението на бившия главен прокурор Идрус Харун точно преди да се пенсионира и отрече да се е намесвал в случая. Оттеглените обвинения доведоха до подновени призиви за реформи, които биха разделили ролите на главния прокурор като правен съветник на правителството и негов държавен прокурор.

Захид оглавява Обединената малайска национална организация партия и подкрепата му беше ключова за подпомагането на Ануар да сформира правителство на единството, след като общите избори през ноември доведоха до застой в парламента. Отхвърлянето на обвиненията предизвика нови критики, особено в светлината на антикорупционната позиция на правителството на Ануар.

Много обещания не бяха изпълнени от правителството на Ануар, каза протестиращият Золазрай Золкапли.

„Всичките им обещания бяха лъжи. Когато бяхме измамени от тяхната пропаганда и измамени от техния манифест, идваме тук, за да покажем нашата подкрепа” за митинга, каза той.

Полицията беше обявила събирането незаконен, тъй като не е дадено разрешение за провеждането му, но те не спряха протеста, който приключи мирно след няколко часа.

Захид беше задържан по обвинения в подкуп 2018 г., след като UMNO загуби властта, изправен пред 12 обвинения за злоупотреба с доверие, 27 обвинения за пране на пари и осем обвинения за подкуп, включващ повече от 31 милиона рингита (6,7 милиона долара) от семейната му фондация. Прокурорите твърдят, че парите, предназначени за благотворителност, са били присвоени за негова лична употреба, включително за пазаруване и плащане по кредитните му карти. По делото му са дали показания над 110 свидетели.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР