Стотици протестиращи се събраха пред Белия дом, за да изразят

...
Стотици протестиращи се събраха пред Белия дом, за да изразят
Коментари Харесай

Стотици се събраха пред Белия дом, за да изразят възмущението си от смъртта на Джордж Флойд

Стотици протестиращи се събраха пред Белия дом, с цел да изразят гнева си от гибелта си на Джордж Флойд, 46-годишния негър, умрял в понеделник при арест от бял служител на реда. Обстоятелствата към гибелта му още веднъж разпалиха расово напрежение в Съединени американски щати.

Демонстрантите пред резиденцията на президента Доналд Тръмп носеха плакати, на които пишеше "Престанете да ни убивате! ", "Животът на черните е значим " и скандираха: "Справедливост за Джордж Флойд! ".

Тръмп към фамилията на убития негър: Разбирам оскърблението, разбирам болката!

Общественото неодобрение избухна, откакто в обществените мрежи бе публикуван инцидентно изработен от свидетел на ареста видеозапис, на който се вижда, че арестуваният мъж е повален на земята, лежи по стомах, бял служител на реда няколко минути притиска с коляно врата му към земята, а мъжът му споделя, че към този момент не може да диша. Демонстрации и митинги, съпроводени на моменти от принуждение, палежи и плячкосване на магазини, започнаха първо в Минеаполис, града, където се разигра нещастието, а по-късно и другаде в Съединени американски щати. Вчера митинги имаше на доста места - от Детройт до Атланта, в Ню Йорк, Хюстън и столицата Вашингтон.

Полицаят, отговорен за гибелта на Флойд, бе уволнен и упрекнат в ликвидиране по несъобразителност, което съгласно фамилията на умрелия е закъсняла и незадоволителна мярка. Искаме обвиняване в съзнателно ликвидиране и желаеме да бъдат задържани и другите забъркани в тази ситуация, обявиха роднините.

В Минеаполис (щата Минесота), където не стопират протестните акции, бе разгласен полицейски час от осем вечерта до 6 сутринта, с цел да не се позволен безредици като тези, при които десетки магазини бяха подпалени и разграбени, съобщи Асошиейтед прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР