Стотици прекрасни сгради - паметници на културата от национално и

...
Стотици прекрасни сгради - паметници на културата от национално и
Коментари Харесай

Проблемните имоти

Стотици прелестни здания - монументи на културата от национално и локално значение, се разрушават и чакат своето „ възобновление “. За 65 постройки в столицата то към този момент е пристигнало. До момента са реставрирани и приведени в достоверния им тип, със съгласувани с Националния институт за недвижимо културно завещание планове, 42 здания - монументи на културата. По 10 здания се работи сега и на 13 здания документите са в процедура. Това оповестиха от Столичната община, регион „ Възраждане “, където са съсредоточени огромна част от паметниците на архитектурата от предишния век. Опитът е заимстван от парижкия регион „ Маре”, с който кметството има подписан контракт за съдействие от 2015 година „ Работим интензивно със притежателите – първо по определяне на казуса, след това по увещание, в това число с административни процедури за премахване на нередностите, тъй като по закон това е ангажимент на собствениците”, изясняват от общината. Местната администрация започва и стратегия „ Културно завещание “, с която поддържа изработването на планове за възстановяване на остарели здания. 300 000 лева се отпускат от бюджета на общината, като оптималният размер на един план е до 75 000 лева

И в Русе има доста позитивни образци на закупени и реставрирани остарели здания монументи на културата по основната улица „ Александровска “, написа вестник " Монитор ". Те се открояват измежду други постройки с рушащи се фасади, които чакат своя добър собственик. Там следва реституция на превъзходната в миналото постройка монумент на културата на улиците „ Николаевска “ и „ Рила “ - доходното здание на фабриканта Сабетай Бениеш. Рушащата се сграда бе купена от русенец, който ще върне първичния ѝ искра.

С години обаче чака реституция постройката, в която се е помещавало първото застрахователно сдружение в България, намираща се на „ Александровска “. Общината преди време „ опакова “ постройката, с цел да не пострада минувач. Паното защищава и демонстрира по какъв начин е изглеждала в миналото постройката, само че е краткотрайно решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР