Стотици православни християни, десетки духовници и много приятели изпратиха в

...
Стотици православни християни, десетки духовници и много приятели изпратиха в
Коментари Харесай

Стотици православни християни изпратиха протопсалт доц. Димитър Димитров

Стотици православни християни, десетки духовници и доста другари изпратиха в последния му път протопсалт доцент Димитър Димитров (1943-2024 г.). Опелото на заслужилия и паметен наш музикоучител и учител бе отслужено в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " през днешния ден след светата Божествена литургия, оповестиха от Българската патриаршия. Доц. Димитър Димитров беше диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала. 

Светата литургия бе възглавена от Старозагорския митрополит Киприан в съслужение с Мелнишкия свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод, и с Велбъждския свещеник Исаак, втори викарий на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, с архимандрит Стефан от Троянската света обител и с духовници. 

Старозагорският митрополит Киприан произнесе слово, в което сподели: " Със скръбни сърца, само че и с неизменима религия във Възкресението на Христа Спасителя, което е залог за възкресение и живот безконечен, и за тези, които са Христови, изпращаме в днешния ден една от най-ярките персони в живота на светата ни Православна черква - протопсалт доцент Димитър Димитров. Изпращаме го тук, в храма, на който той отдаде може би най-вече от своите сили и от обилно даруваните му от Бога гении, дирижирайки повече от четири десетилетия хора на патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник " Св. Александър Невски ". Храмът, чиито богослужби бяха украсявани толкоз дълго от Патриаршеския акапелен хор, управителен от маестро Димитров, в днешния ден отдава последна респект на своя въодушевен и безрезервен диригент. На индивида, който способства толкоз доста освен за богослужебния живот в този свят Божи дом, само че - като музикоучител и учител на стотици и хиляди църковни псалти и студенти по богословие, дал своя принос и към цялата ни света Църква. Защото храмът и Църквата, това сме всички ние - духовенство и Божи народ, в единение и единодушие, споделяйки през днешния ден скръбта за скъпия на сърцата ни другар, Божия раб Димитър, прекланяйки се пред светлия му облик, с жива вяра, че Господ Бог ще го одобри при Себе Си, в Своето постоянно Царство на светлината, и ще му въздаде обилно за всички негови писания в възхвала на Неговото свято име. Житейският и креативният път на маестро Димитров ще останат вечно пример и образец за всички нас... ".

Заупокойните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при патриаршеската катедрала, който хор доцент Димитров води до последно. Камерният хор " Св. Йоан Кукузел-Ангелогласния ", чийто създател е доцент Димитър Димитров, също извърши песнопения по време на прощаването с него. Множеството православни християни, пристигнали да се сбогуват с достойния музикоучител и диригент, извършиха патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и със сълзи на очи се помолиха на Бог да упокои душата на протопсалт Димитър, и да го всели в Своите безконечни жилища, означават от БПЦ. 

От млада възраст доцент Димитър Димитров бе учтив религиозно-нравствено и откърмен с обич към Бога, от своите ближни и към църковното пеене. Бог насочва неговите стъпки към Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски ", а след нейното довеждане докрай - и към Духовната академия. Успоредно със своето следване доцент Димитър Димитров учи и в Държавното музикално учебно заведение. След довеждане докрай и на двете школи пет години следва и приключва задочно Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория със компетентност " Музикална педагогика ". Преди повече от 50 години става съосновател и диригент на прославения Камерен отбор " Св. Йоан Кукузел-Ангелогласния ". Преди повече от 40 години е назначен от Светия синод за учител по музика в Духовната академия " Св. Климент Охридски " (сега Богословски факултет при Софийския университет), където и получава научното звание " доцент ". Много са неговите скъпи изяви като възпитател и в други богословски, и всемирски школи. Високо се правят оценка трудовете му като бележит хоров диригент и деен участник в музикалния живот у нас и в чужбина. Затова, по достолепие, през 2002 година той е разгласен за " Музикант на годината ", Светият синод го удостои с ордена на Българската православна черква " Св.св. Кирил и Методий " - първа степен степен.

" Като диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала през тези 46 години, доцент Димитров почтено продължаваше делото на своите популярни прародители: Апостол Николаев-Струмски, Добри Христов и Ангел Попконстантинов. Под неговото ловко управление този хор има важен дял в богослужебния живот на патриаршеската катедрала и принос в българското църковнопесенно изкуство. Бог да го елементарни! Вечна и блажена да бъде паметта му! ", се споделя в известието от Българската патриаршия. 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР