Стотици потърсиха изцеление в планинската местност Дамбалъ над Момчилград.Според местното

...
Стотици потърсиха изцеление в планинската местност Дамбалъ над Момчилград.Според местното
Коментари Харесай

Стотици се тълпят до Лековития извор. Какво се случи на Дамбалъ

Стотици потърсиха излекуване в планинската околност Дамбалъ над Момчилград.

Според локалното поверие, в нощта против 6 май ледените води, извиращи от скалите в региона, добиват чудодейна мощ и в тях излекуване намират страдащи от заекване, парези, екземи и други заболявания.
-->
В нощта на Хъдърлез, на Дамбалъ още веднъж се събра море от хора от три страни – България, Турция и Гърция. Те търпеливо чакаха настъпването на среднощ, когато гората прошумява по необикновен метод, което е знак, че двамата светци Хъдър и Иляз минават над дърветата. Точно в този миг стартира ритуалното къпане в ледените води на извора. Деца и възрастни бяха потапяни в басейните към чешмата.

Викове и рев огласиха региона към паметния връх. Стотици се подредиха към чешмата и безмълвно чакаха реда си, с цел да изпълнят бутилки с вода от извора.

„ Постарахме се да създадем организация и не допуснахме да стане случай, макар огромното скупчване на хора. Благодаря на лесничеите, на чиновниците на работа земеделие, на служителите на реда и пожарникарите, както и на общинските чиновници за основания ред и организация “, съобщи кметът Илкнур Кязим.

Придвижването на хора до извора този път ставаше пеш, с цел да се избегне скупчването на коли край извора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР