Стотици иракчани, които лагеруваха в продължение на седмици на границите

...
Стотици иракчани, които лагеруваха в продължение на седмици на границите
Коментари Харесай

Без успех! Стотици иракчани хващат самолет от Минск за вкъщи след неуспешни опити да влязат в ЕС

Стотици иракчани, които лагеруваха в продължение на седмици на границите на Беларус с Европейския съюз, се записаха на летището за противоположен полет до Ирак през днешния ден, заяви иракското външно министерство, представено от " Ройтерс ".

Мигрантите, най-вече иракски кюрди, се качиха на полет в Минск в 13:45 часа локално време (12:45 часа българско) за Ербил в самостоятелната северна област Кюрдистан в Ирак и по-късно за Багдад, посочи ведомството.

Иракчаните, изключително кюрдите, съставляват забележителен брой от към 4 000 мигранти, които в този момент чакат в мразовити условия в беларуски гори и се пробват да преминат в Литва, Латвия и Полша.

Мнозина споделят, че беларуските управляващи не са им разрешили да се върнат в Минск.

Европейски Съюз се пробва да спре това, което споделя, че е политика на Беларус за подтикване на мигранти към неговите граници, с цел да отмъсти за по-ранните наказания поради репресиите срещу протестиращите предходната година против противоречивото преизбиране на автократа Александър Лукашенко.

Лукашенко твърди, че Беларус се опитвала да убеди мигрантите да се приберат вкъщи, само че никой от тях не желал да се върне.

Най-малко осем души починаха на границата през последните месеци, в това число 19-годишен сириец, който се удави в река, пробвайки се да влезе в Европейски Съюз.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР