Стотици хиляди французи са на улицата, усилвайки протеста срещу пенсионната

...
Стотици хиляди французи са на улицата, усилвайки протеста срещу пенсионната
Коментари Харесай

Франция бушува срещу пенсионната реформа, хиляди палят и трошат по улиците


Стотици хиляди французи са на улицата, усилвайки митинга против пенсионната промяна на Емануел Макрон. Продължителната стачка към този момент нанася съществени вреди из градовете.

Площадът на Бастилията в Париж е почернял от съперници на държавното предложение за повдигане на възрастта за пансиониране. Инциденти и конфликти с полицията смутиха шествието още първоначално му. Има счупени витрини и запалени контейнери. В Западна Франция е запален полицейски сектор. В огромните градове на страната ситуацията е сходно.

Протестиращи устройват блокади на стратегически места. Блокирана беше Лионската гара в Париж, а на летище „ Роаси Шарл дьо Гол “ пасажерите вървят пешком по автомагистралата, с цел да се доберат до самолета си. 30% от полетите обаче са анулирани, а с изключение на личен състав към този момент не доближава и керосин. Все повече бензиностанции са на изсъхнало поради стачката в рафинериите.

Артисти и културни дейци са разгласили намерено писмо до президента Макрон във в. „ Либерасион “ с гледище да отдръпна пенсионната промяна, която бе наложена, откакто вотът на съмнение против държавното управление не съумя. Вчерашното телевизионно изявление на президента, в което той отбрани промяната, е било неубедително съгласно близо 70% от французите. Въпреки влошения обществен климат министърът по труда Оливие Десоп още веднъж прикани към разговор.

„ Трябва да работим повече, тъй като в противоположен случай няма да можем да финансираме нашите пенсии. Всеки знае, че живеем по-дълго. Ако желаеме да съхраним системата на систематизиране на средствата, би трябвало да работим по-дълго. Не споделям, че това ни доставя наслаждение, това не се харесва на никого “, твърди Макрон. Според него увеличението на възрастта за пенсиониране ще разреши и да се основат повече благосъстояния за Франция.

Най-противоречивата мярка в новия законопроект е повдигането на пенсионната възраст от 62 на 64 години при междинна дълготрайност на живота 77,1 години за мъжете и 84,1 за дамите.

За съпоставяне – в България сега към този момент е 62 години за дамите и 64,6 години за мъжете, само че ще нараства последователно, с цел да доближи 65 и за мъжете, и за дамите. Това – при междинна дълготрайност на живота при мъжете 70,1 години и 77,4 години за дамите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР