Стотици хиляди афганистанци, живеещи в Пакистан, бяха изправени пред заплахата

...
Стотици хиляди афганистанци, живеещи в Пакистан, бяха изправени пред заплахата
Коментари Харесай

Масово изселване е в ход, докато стотици хиляди афганистанци в Пакистан са изправени пред заплаха от депортиране

Стотици хиляди афганистанци, живеещи в Пакистан, бяха изправени пред опасността от задържане и депортиране в сряда, защото държавният краен период за напускането им провокира всеобщо изселване. |

Правителството даде период на 1,7 милиона афганистанци, които съгласно него живеят незаконно в страната, до 1 ноември да изоставен непринудено или да бъдат наложително изведени.

Хиляди се причислиха към виеща се опашка, която се простира на седем километра на най-натоварения граничен пункт в сряда, с минимум 29 000 души, минали в Афганистан предходния ден.

Властите в провинция Хайбер Пахтунхва, където живеят по-голямата част от афганистанските мигранти, ще стартират широкообхватна интервенция за арестуване на фамилии без документи, които отхвърлят да изоставен, Фероз Джамал, представител на държавното управление на провинцията, сподели AFP.

Четиридесет и девет центъра за задържане, някои от които могат да задържат няколко хиляди души, трябваше да бъдат отворени в цялата страна в сряда, с цел да обработват и депортират афганистанци, споделиха държавните медии.

14-годишен- остаряло афганистанско момиче, което Агенция Франс Прес не разпознава от съображения за сигурност, сподели, че ще остане в Пакистан допустимо най-дълго, макар че няма законни документи.

„ Няма да се върнем вкъщи, тъй като образованието ми в Афганистан ще се провали прекъсване ", сподели тя пред AFP в Пешавар.

" Баща ни ни сподели, че в случай че бъде задържан от пакистанските управляващи, не би трябвало да напущаме даже тогава. Защото няма да имаме живот в Афганистан. "

Милиони афганистанци се изсипаха в Пакистан през последните десетилетия, бягайки от поредност от насилствени спорове, в това число към 600 000, откогато талибанското държавно управление завзе властта през август 2021 година и наложи своето сурово пояснение на Ислямски закон.

Пакистан съобщи, че депортациите са за отбрана на неговото „ богатство и сигурност “ след внезапното повишаване на офанзивите, за които държавното управление упреква екстремисти, настоящи от Афганистан.

Политиката има необятна поддръжка от пакистанците, споделят наблюдаващи, с дълготрайно бежанско наличие, което натоварва тежко инфраструктурата на страната.

Human Rights Watch съобщи, че афганистанците, които чакат презаселване в Съединените щати, Обединеното кралство, Германия и Канада, откакто са избягали от талибанското държавно управление, са изложени на риск от депортиране след тяхното Визите за Пакистан са изтекли.

„ Извънредна обстановка “

Властите от афганистанската страна на границата са съкрушени от мащаба на изселването, до момента в който се пробват да обработят връщащите се – някои от които стъпват в Афганистан за първи път време в живота им.

Самиула Самоон, който управлява имиграционната регистрация в Торкхам, сподели, че прекосяването е изправено пред „ изключителна обстановка “.

След като избяга в Афганистан, 35-годишната Бенафша, бременна в четвъртия месец със седмия си дете, чака да бъде обработено, преди да се реалокира в провинцията си на генезис, Кундуз.

„ В Кундуз нямаме земя, нито дом, нито работа “, сподели дамата, която в никакъв случай не е била документирана в Пакистан макар че е живяла там съвсем през целия си живот.

„ Нямаме нищо там. “

Повече от 130 000 души са напуснали Пакистан, откогато е издадена заповедта при започване на октомври, съгласно гранични чиновници в Торкам и Чаман.

Във вторник 21 000 бяха обработени за един ден в Торкам и още 8 000 в Чаман.

„ Достатъчно е “

В столицата Исламабад полицията към този момент е почнала да унищожава стотици нелегално издигнати кални домове, където афганистанците са живели в беднотия.

„ Стига, кажете ни маршрута и ние ще организираме транспортно средство и ще тръгнем през днешния ден. Това оскърбление е прекалено много “, сподели 35-годишният Бааз Мухамад, който е роден в Пакистан от родители бежанци, до момента в който гледаше по какъв начин булдозер унищожава дома му.

В мегапристанищния град Карачи, афганистанци, които са живели генерации наред в бежански лагер оповестяват за седмици на случайни арести и изнудване.

„ Пакистанското държавно управление употребява закани, малтретиране и задържане, с цел да принуди афганистанските търсещи леговище без юридически статут да се върнат в Афганистан или да бъдат изправени пред депортиране “, Human Rights Watch сподели във вторник.

„ Ситуацията в Афганистан остава рискова за доста избягали и депортирането ще ги изложи на обилни опасности за сигурността, в това число закани за техния живот и благоденствие. “

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР