Стотици домове са повредени, тъй като проливни дъждове удариха северния Судан

...
Проливните дъждове през последните няколко дни нанесоха щети на повече
Коментари Харесай

Проливните дъждове през последните няколко дни нанесоха щети на повече от 500 домове в северния Судан и районите на север от град Омдурман, съобщиха държавните медии в понеделник, потвърждавайки опасенията, изразени от групи за помощ, че влажният сезон ще усложни неволите на разкъсаната от война страна.

Променящите се метеорологични условия накараха северния щат на Судан да бъде засегнат от проливен дъжд, повреждайки най-малко 464 къщи, съобщи държавната новинарска агенция SUNA, добавяйки, че най-малко 300 къщи са били повредени само в град Мерове, на около 330 километра (210 мили). от столицата Хартум.

Ал-Сагай, на около 40 км северно от Омдурман, беше наводнен с вода и десетки къщи се срутиха, а селскостопанските насаждения бяха потопени след дъждовете.

SUNA описа огромния регион, граничещ с Египет и Либия, като „пустинна област, в която рядко е валял дъжд в миналото, но е свидетел на опустошителни дъждове през последните пет години“.

Трагедията идва почти четири месеца в брутална война между армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка, която унищожи инфраструктурата и потопи милиони в глад.

Медици и хуманитарни групи от месеци предупреждават, че дъждовният сезон в Судан, който започна през юни, може да доведе до катастрофа за още милиони, увеличавайки риска от недохранване, болести, пренасяни от вектори, и разселване в цялата страна.

Според Световната здравна организация (СЗО) вече са докладвани огнища на холера и морбили в части на страната, които са били почти невъзможни за достъп на хуманитарните мисии.

Повече от 80 процента от болниците в Судан вече не работят, каза СЗО, докато малкото останали здравни заведения често са обект на обстрел и се борят да предоставят грижи.

Конфликтът, който избухна в столицата Хартум на 15 април, разсели повече от три милиона души вътрешно, като много от тях се нуждаят спешно от помощ, според Международната организация по миграция.

Близо милион други са избягали през границите, търсейки безопасност, се казва в него.

Хуманитарните групи многократно се оплакват от предизвикателства пред сигурността, бюрократични пречки и целенасочени атаки, които им пречат да предоставят така необходимата помощ.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР