Стотици будни и недоволни българи откликнаха на поканата на министър

...
Стотици будни и недоволни българи откликнаха на поканата на министър
Коментари Харесай

Граждани засипаха МРРБ с идеи за спешни ремонти на шосета

Стотици будни и недоволни българи откликнаха на поканата на министър Гроздан Караджов да изпратят сигнали за пътища, които са в много лошо положение и би трябвало незабавно да бъдат поправени. Вчера изтече крайният период за предоставяне на оферти и през днешния ден Агенция " Пътна инфраструктура " регистрира резултатите от тази акция. Получени са 480 сигнала, сочи систематизираната информация на АПИ. 96 от тях се отнасят за общински пътища, за чиято поддръжка дават отговор локалните управляващи, не страната, показват от организацията. 

 

Министърът на районното развиване прикани жителите да го сезират за неприятни пътища по време на обществена полемика в средата на януари, която бе предавана онлайн. Тогава той разгласи, че хората имат опция в границите на две седмици да изпратят данни за такива прави, включително и фотоси и видеоматериали, с цел да може най-тежките случаи да бъдат включени в ремонтната стратегия на АПИ, като се възнамеряват и съответните бюджетни разноски.

Оказва се, че немалка част от предложенията на жителите – над 140, са за пътни прави, които към този момент са планувани в 4-годишната проектопрограма на АПИ  - до 2025 година, като над 60 от тях са включени в незабавния лист за 2021 година, който обхваща 3100 км от републиканската мрежа. 

 

Получените сигнали към момента се преглеждат детайлно от специалистите в пътната организация, с цел да се реши кои поправки са незабавни и кои могат да почакат.  След одобряването окончателният лист с пътищата, които ще се ремонтират, ще се разгласява на интернет страниците на Министерство на регионалното развитие и на АПИ.

 

" РЕКОРДИ "

Най-много оферти са постъпили за ремонт на републикански пътища в Софийска област – 24, в областите Пловдив – 23, Бургас – 18, Добрич – 17.

Около две трети от предложенията на жителите – 141, са за ремонт на третокласни пътища.

42 от сигналите са за възстановяване на второкласната пътна мрежа, а останалите 31 оферти са за възобновяване на първокласни трасета и на два сектора от Автомагистрала „ Хемус “ в областите София и Варна.

 

ОТСЕЧКИ

Сред правите, препоръчани от жителите, са сектори от проходите „ Ришки “, „ Дюлински “ и „ Айтоски “ в област Бургас, както и значими транспортни прави за Южното Черноморие – път I-6 Айтос – Бургас, второкласния път II-99 Лозенец – Царево – Малко Търново и III-6008 Камено – Българево – Подбалканския път I-6. В постъпилите сигнали за ремонт са още прави от път I-5 Стара Загора – Автомагистрала „ Тракия “, път II-66 Сливен – Стара Загора – Нова Загора, път I-7Ямбол – Елхово, Околовръстния път на Ямбол, път I-8 Хасково – Свиленград, третокласния път Свиленград – Маточина.

Сред предложенията за ремонт на пътища в Софийска област са прави от първокласния път I-8 София – Ихтиман – Костенец, път I-1 София – Перник, път II-82 София – Костенец – Долна баня – Боровец, път II-37 Етрополе – Златица през Златишкия проход, както и на третокласните трасета Етрополе – Ямна, Бистрица – Белчин, Вакарел – Панагюрище.

За област Пловдив са постъпили оферти за ремонт на три мостови уреди – над р. Марица на път III-667 Първомай – Градона, над р. Мечка в гр. Първомай и над р. Черкезица в Поповица. Подадени са сигнали за възобновяване на Подбалканския път I-6 в област Пловдив и на южния Околовръстен път на Пловдив, съвпадащ с второкласния път II-86 Пловдив – Смолян.

Ремонт е нужен на сектор от първокласния път I-5 Русе – Велико Търново – Габрово на територията на област Велико Търново, както и на прави от път I-2 Русе – Шумен в област Русе, и на път I-9 Варна – Бургас в област Варна, в това число и на Аспаруховият мост, който е част от първокласния път.

В област Видин ремонт е необходим на сектори от второкласните прави Видин – Кула – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Връшка чука “ и Видин – Брегово, както и на пътя Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Връшка чука “ – Белоградчик. За област Враца е подаден сигнал за ремонт на околовръстния път на града. В област Плевен измежду препоръчаните сектори са път I-3 Плевен – Бяла и път II-13 Долни Дъбник – Кнежа.

В област Смолян е постъпило предложение за ремонт на Девин – Доспат, Доспат – Барутин, Мадан – проход „ Печинско “, Смолян – Чокманово – Ухловица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР