Стопкадър Нова ТвНай-старшият архиерей, Великотърновски митрополит Григорий, ще оглави заседанието

...
Стопкадър Нова ТвНай-старшият архиерей, Великотърновски митрополит Григорий, ще оглави заседанието
Коментари Харесай

Погребват патриарх Неофит в Троянски манастир

Стопкадър Нова Тв

Най-старшият архиерей, Великотърновски митрополит Григорий, ще оглави съвещанието на Светия синод, което стартира в 10 часа, защото митрополит Йосиф е в Съединени американски щати.

На съвещанието би трябвало да се реши къде да бъдат опелото, поклонението и погребението на българския патриарх Неофит.

Очаква се поклонението да бъде първо в катедралата „ Света Неделя “, защото с изключение на български патриарх Неофит беше и Софийски митрополит.

По-късно съгласно църковната процедура се чака и поклонение в катедралния храм „ Свети Александър Невски “, а по-късно се пристъпва към заравяне. Най-вероятно това ще се случи в Троянския манастир, където патриарх Неофит е бил подстриган за духовник.

След това Светият синод се събира още веднъж и би трябвало да избере собствен заместник-председател. Това е митрополитът, който ще ръководи църквата в идващите четири месеца, до момента в който бъде извършен избор за нов български патриарх.

В този избор занапред могат да вземат участие деветима от настоящите митрополити и епархийските гласоподаватели, като те ще гласоподават при болшинство от над две трети да изберат и тримата, които по-късно ще изберат най-достойния.

От епархията в днешния ден би трябвало да уведомят с изключение на държавните ръководители в страната, също по този начин и локалните православни църкви за кончината на патриах Неофит.

Това включва и Русия, и е любопитно дали съветският патриарх ще дойде в България за опелото на патриарх Неофит, а също по този начин и дали Македонската православна черква за първи път ще изпрати публично своята глава в България, както дали други страни по отношение на войната ще могат да изпратят свои представители, сподели Благой Цицелков от Нова Тв.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР