Стопкадър Нова нюзПолитологът Цветанка Андреева и социологът Юлий Павлов разкриха

...
Стопкадър Нова нюзПолитологът Цветанка Андреева и социологът Юлий Павлов разкриха
Коментари Харесай

Социолог: Очаквам на кметските избори в София да гласуват по-малко от 400 хиляди души

Стопкадър Нова нюз

Политологът Цветанка Андреева и социологът Юлий Павлов разкриха своите упования за кметските избори на 29 октомври.

Въпросът за следващ път е по този начин сред хората, който се разисква, решихте ли дали ще гласувате, не решихте ли, за кого ще гласувате. Това обаче няма  да е по-различно, тъй като едно е да гласуваме за парламентарни избори, друго е да се гласоподава може би чисто като настройка у хората на локални избори, сподели по Нова нюз Андреева.

Нагласите ни, мотивацията ни да гласуваме или не, мотивацията, съгласно мен постоянно политическа, най-много са политически стимулирани избори. Разбира се, има една необятна външна страна хора, които не ги активизира само партийна дисциплинираност. Даже това е преобладаващата част от ректората и следва да забележим дали ще се сблъскат отново единствено партийните ядра и тесните електорати, или този път по този начин ще мощно е изразен мажоритарния детайл, който виждаме. Но в София, пък и в другите градове, може да разшири тази им външна страна и в действителност да вдигне както негласуваща София, по този начин и негласуваща в България, добави Цветанка Андреева.

Местните избори са тези с най-ниска интензивност, като се изключи европейските, несъмнено. Европейските държат един връх по ниска интензивност, който никой не може да бие, само че спрямо парламентарни и президентски, интензивността на локалните избори е най-ниска. Колкото е по-малка е общината, толкоз по-голяма е вероятността от локалните интриги и по този начин нататък, които никога не са политически. Политически са единствено в огромните градове, дори не във всички окръжни центрове, само че в по-големите окръжни центрове изборът е значително политически, сподели Павлов.

Обикновено на последните два-три кметски избора в София към 400 000 гласоподаваха, само че това беше в интервал, в който пък на парламентарни избори в София гласоподаваха малко под 600 000. Сега на парламентарните гласоподаваха малко под 500 000. Така че може да чакаме да се понижи и интензивността на изборите за локално самоуправление и да спадне под 400 000, няма обаче да спадне под 350 000 -360 000, съобщи още Юлий Павлов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР