Столицата на България е един от най-замърсените градове в ЕС;

...
Столицата на България е един от най-замърсените градове в ЕС;
Коментари Харесай

Политико: София под натиск да се справи с проблема със замърсяването

Столицата на България е един от най-замърсените градове в ЕС; през 2019 година в нея е регистриран най-високият % преждевременни смъртни случаи, свързани със свръхфини частици, в целия блок.

Решаването на казуса ще значи да се убедят хората да преминат към по-малко замърсяващи привички, като да вземем за пример да трансформират метода, по който отопляват домовете си, и да се откажат от колите си, както и да усилят доста мрежата на публичния превоз в града, написа „ Политико ”.

Като част от финансиран от Европейски Съюз проект на стойност 3,7 милиона евро, стартиран предходната година, София вкарва новаторски ограничения за подвижност, ориентирани към реализиране навръх това. Сред тях са: изкуствен интелект за установяване на честотата и маршрута на автобусните линии, интерактивни приложения за смарт телефони, които възнаграждават по-устойчиво държание, и даже флотилия от дронове, които могат да откриват нелегално замърсяване.

" Не може да се промени качеството на въздуха единствено посредством административни ограничения, би трябвало да стане съвременно, с цел да стартират и хората да се грижат ", споделя Севдалина Войнова, програмен шеф в Асоциацията за развиване на София, която работи с града по схемата за екологичен превоз.

Група жители и неправителствени организации, работещи в региона на околната среда, към този момент заведоха дело против общината за нарушение на рестриктивните мерки на Европейски Съюз за замърсяване на въздуха и завоюваха делото предходната година.

Тъй като Европейски Съюз се стреми да затегне рестриктивните мерки за замърсяване на въздуха, натискът върху София да предприеме дейности единствено ще нараства.

В сряда Брюксел предложи стягане на рестриктивните мерки за редица замърсители, в това число фини прахови частици и азотен диоксид - два от главните източници на неприятен въздух в София, които идват основно от отоплението и транспортните излъчвания.

Предложението на Европейската комисия вкарва и разпореждания, които да подсигуряват, че жителите имат достъп до правораздаване при нарушение на пределно допустимите правила и могат да бъдат обезщетени за увреждане на здравето, породено от несъразмерното замърсяване - евентуално главоболие за националните и районните държавни управления със мощно замърсяване.

София е " направила доста " за справяне със замърсяването през последното десетилетие, упорства в изявление заместник-кметът на града по превоза Кристиан Кръстев.

Градската администрация в този момент удвоява напъните си за осъществяване на финансирания от Европейски Съюз план, сподели той, като призна, че той е " комплициран " и " сложен за ръководство ".

Промяна на разказа

Проблемът със замърсяването на околната среда коства на града милиони.

Според изследване, оповестено по-рано тази година, замърсяването на въздуха понижава продуктивността на служащите и е причина стопанската система на София да загуби 13,4% от локалния Брутният вътрешен продукт през 2019 година Ако не се предприеме нищо за справяне с казуса, градът може да загуби до 15,8 милиарда евро до 2024 година, се твърди в отчета.

Системите за отопление с въглища и дърва за огрев способстват главно за замърсяването на града, като делът им е над 60 %. Правителството има за цел да понижи тези излъчвания, като разреши на хората да заменят старите си печки с по-малко замърсяващи или с термопомпи.

На второ място се подрежда превозът – 15%, заради което градът удвоява напъните си за въвеждане на по-енергийно ефикасни трамваи, тролеи и електрически рейсове, както и за разширение на подземната мрежа на метрото, сподели Кръстев.

Столицата създава също по този начин програмен продукт, употребяващ изкуствен интелект, с цел да сътвори система, която обезпечава публичен превоз по поръчка, който " да доближава до региони, [които] не са свързани с мрежата " или са труднодостъпни по различен метод.

Според Кръстев, вярата е, че в случай че жителите могат да изискат рейсовете да ги вземат от входната им врата, вероятността да вземат колата си ще бъде по-малка. Очаква се инструментът да стартира да действа изцяло до 2023 година

В рамките на акцията градът започва и приложение, което разрешава на велосипедистите и пешеходците да получават награди за осъществените от тях пътувания. Изборът варира от велосипедни каски до билети за градската зоологическа градина.

Но общината признава, че това не е била най-успешната ѝ мярка до момента: В столицата с население от 1,3 млн. души приложението има единствено 400 до 500 консуматори на ден, съгласно Войнова.

Ивайло Хлебаров, началник на програмата за чист въздух в " Приятели на Земята - България ", съобщи, че приложението не е нищо повече от PR акция и че вместо това би трябвало да се концентрира върху подобряването на инфраструктурата.

Той твърди, че градът би трябвало да търси потвърдени решения като зони с ниски излъчвания, които не разрешават на най-замърсяващите коли да влизат в центровете на градовете, специфични ленти за рейсовете, с цел да се избегне засядането им в трафика в пиковите часове, и повече велосипедни алеи.

" Схеми като публичния превоз по поръчка може би ще имат място в бъдеще, само че към момента ни липсват съществени неща ", сподели той. " Можете да измененията държанието на хората, като подобрите инфраструктурата. "

Тези съществени неща нормално срещат мощна опозиция от страна на жителите, уточни Кръстев.

Градът към този момент се опита и не съумя да получи поддръжка за основаването на зона с ниски излъчвания - което би било първото в България, и тази седмица още веднъж ще упорства за това предложение.

" Ще се сблъскаме с ненавист поради въвеждането на зони с ниски излъчвания ", предвижда заместник-кметът. " Това е доста муден развой. Много е мъчно да накараш хората да осъзнаят, че това, което вършим, е значимо за тяхното здраве ", добави той. " На Балканите има друг метод на мислене. Хората считат, че пътят е техен. "

Кръстев признава, че градът се е съсредоточил върху построяването на велосипедни алеи там, където е минимум евентуално да срещнат опозиция, да вземем за пример на необятни, нежилищни булеварди. " Хората я желаят, стига да не е пред вратата им ", сподели той.

Според Ангел Буров, доцент в Университета по архитектура и градоустройство в София, смяната на мисленето на хората, когато става въпрос за техните коли, е изключително сложна в страните от някогашния Източен блок като България.

Автомобилите се трансфораха в знак на " свободата " след разпадането на Съветския съюз, а " хората не желаят да оставят свободата си, тъй като тя е добита неотдавна ", счита той.

Но защото Европейски Съюз продължава да вкарва законодателство за понижаване на замърсяването, София няма да има различен избор, с изключение на да усили напъните си за възстановяване на качеството на въздуха или да се сблъска с още правосъдни каузи.

" Не можем да се откажем от зелените цели ", сподели Войнова от Асоциацията за развиване на София. " Трябва да променим метода, по който се приказва. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР