Столичният общински съвет (СОС) за поредно, трето заседание, не успя

...
Столичният общински съвет (СОС) за поредно, трето заседание, не успя
Коментари Харесай

Столичният общински съвет за пореден път не успя да избере кмет на район „Красно село“

Столичният общински съвет (СОС) за следващо, трето съвещание, не съумя да избере нов кмет на регион " Красно село ". Днес съветниците обсъждаха четири часа проблема, само че не стигнаха до консенсус, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изборът се наложи, откакто Общинската изборна комисия в Столичната община приключи предварително

пълномощията на Росина Станиславова като кмет на регион " Красно село ", защото Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество откри спор на ползи. Върховният административен съд удостовери решението на комисията след правосъдно обжалване на Станиславова.

СОС не одобри предложенията за кмет на региона, направени от Българска социалистическа партия - за Николай Николов, и от " Демократична България " (ДБ) -  Борис Милчев.

" Лошото е, че не престават тъгите на „ Красно Село “, явно на идната сесия отново ще се търси излаз от обстановката “, сподели Николов пред публицисти. Той напомни, че на локалните избори през октомври 2019 година, като претендент за областен кмет на „ Красно село “, е получил 6528 гласа, с 83 гласа по-малко от Росина Станиславова. 

Общинският консултант от групата " Патриоти за София " Карлос Контрера предложи за кмет на " Красно село " да бъде определена Грети Стефанова ,

ръководител на групата на Демократична България в СОС, която преди години е била заместник-кмет на региона. Контрера не я е уведомил за номинацията. Предложението му не беше признато. Той сподели пред публицисти, че няма обвързване да разисква безусловно нищо с групата на Демократична България. По думите му задачата на оферти от него отчет е била да помогне на Демократична България да поеме отговорност за региона, който те са спечелили през 2019 година Контрера сподели, че Стефанова е била зам.-кмет на " Красно село ", което значи, че познава в елементи администрацията. " Не виждам по-добра кандидатура от тази в групата на Демократична България “, разяснява той. Той прикани да се прояви разсъдък и да се реализира обединяване към някоя кандидатура, даже да не е препоръчаната от него. Контрера съобщи, че Българска социалистическа партия и Демократична България блокират избора на кмет на региона. 

Грети Стефанова сподели пред публицисти, че би могла да се оправи като кмет на " Красно село ", само че Демократична България имат издигната кандидатура и това е общинският консултант Борис Милчев .

" Моето единодушие никой не го е вземал и не го е желал. Не може през главата ми и без решението на политическата група някой да реши да ме предлага за кмет ", сподели Стефанова и добави, че е определена за общински консултант и има дела и проблеми, които взема решение. По думите на Стефанова Росина Станиславова не е била кандидатура на Демократична България, а е подкрепена като гражданска квота. Тя обаче се оказа несполучлив избор, само че до момента нямаше механизъм, по който да я подменим, уточни Стефанова.

Общинският консултант Борислав Иванов от групата „ Патриоти за София “ предложи за кмет на " Красно село " да бъде определен зам.-председателят на СОС арх. Румен Русев ,

който е общински консултант от листата на партия „ Атака “. Русев беше за известно време кмет на регион " Младост ", откакто Десислава Иванчева бе отстранена от служба. На тази сесия обаче кандидатурата му не беше подложена на гласоподаване в зала, което ще се случи най-вероятно на идната сесия.

Прошко Прошков от групата на ГЕРБ-СДС сподели пред публицисти, че за три години не се е случило нищо в регион " Красно село ".

" Една социална поръчка за асфалтиране не се организира, една дупка не се запълни, има проблеми ", уточни той. Според него най-хубавият вид е за кмет на " Красно село " да бъде гласуван самостоятелен общински консултант, който не е партийно привързан и до момента е успявал да потвърди, че административно се е справял. Това обаче не се одобри и през днешния ден, което значи, че на идващото съвещание още веднъж ще би трябвало да продължим полемиката, означи Прошко Прошков. 

Междувременно длъжността кмет на регион " Красно село " продължава да извършва Николай Веселинов ,

зам.-кмет от екипа на Росина Станиславова, който тя е упълномощила със заповед да ръководи региона до избора на нов кмет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР