Столичният общински съвет (СОС) се тресе. Но не заради уличена

...
Столичният общински съвет (СОС) се тресе. Но не заради уличена
Коментари Харесай

Какво прикрива крясъкът около Паметника на Съветската армия

Столичният общински съвет (СОС) се тресе. Но не поради уличена в корупция социална поръчка, закъсалия градски превоз или мръсотията в София, а поради ориста на един монумент. Тлеещ спор с 30-годишна отминалост, чийто пламък лумна, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов реши да се конкурира с “Демократична България ” за гласовете на колебаещите се десни в София, също и на съперниците на съветската експанзия в Украйна. Сигналният изстрел от Борисов да се почне акцията с Паметника на Съветската войска е като от револвер за еърсофт с топчета. Премахването му от Княжеската градина опира в решението на регионалния шеф на София, а той пък знаем от чия дума зависи - на президента Румен Радев.

Парата отиде в свирката, а свирката виеше като сирена на сесията на СОС на 9 март, когато се обсъждаше тематиката, а по постройката хвърляха яйца и алена багра симпатизанти на  Българска социалистическа партия, “Възраждане ”, “Левицата ”, “Атака ”. Все политически сили, обединени не от определението “леви ”, а от „ проруски “, които с цялостно право могат да се запишат в Интернационала на русофилите, в случай че към този момент не са подали молби за участие. 

Символно

Паметникът на Съветската войска в СофияСнимка: Valentina Petrova/AP/dpa/picture alliance

През миналото от 10 ноември 1989 година насам време политолози, политици и политикани на няколко пъти обявяваха края на българския преход. Но точката ще бъде поставена тогава, когато Паметникът на Съветската войска (ПСА) напусне столичния център и се изправи до звездата от Партийния дом в един музеен двор. Взривяването на мавзолея, в който беше мумията на Георги Димитров, и демонтирането на паметника “1300 години България ” също лишиха години и акумулираха мощна гражданска сила. Но демонтирането на ПСА и преместването му в Музея на социалистическото изкуство има символното значение на избавление на столицата, а и страната, от ботуша на един непознат режим, подчиняващ политици и процеси в България на нездравословни за националната ѝ сигурност зависимости.

Конюнктурните ползи на политическите сили се пробват да забързат процеса не тъй като им пука за края на прехода, а заради калкулацията на гласове, които пресмятат, че биха получили. По-безопасно е да се бориш с бронзов солдат с автомат, в сравнение с с кремълските зависимости на политици, висши държавни служители, предприемачи, медии. 

Крясъците за или срещу премахването на Паметника на Съветската войска не вършат ГЕРБ по-десни, нито Българска социалистическа партия повече проруски, функциите от дълго време са ясни. Но те сполучливо скриват както неналичието на изявени претенденти за кмет на София - като се изключи Борис Бонев от “Спаси София ”, по този начин и обществено разискване на проблемите. От години има съмнения за корупция при публичните поръчки на София, за калпавия ремонт на “Граф Игнатиев ” се намеси даже Европейската прокуратура, само че опозицията в СОС не извади обществено нито една опорочена поръчка. Медии разкриха баснословните суми, плащани за пейки, кошчета за отпадък, знаци и светофари, само че какво от това? Има подозрения, че големите суми за непорочност не се харчат по предопределение, резултатът е забележим за всички - един доста замърсен град отвън периметъра към опашката на коня на “Цар Освободител ”, само че още веднъж мъртвило. 

Със сумата от близо 667 милиона лв. Столична община е в топ три на най-големите възложители на публични поръчки за 2022 година - трета след Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ) и Енергийния систематичен оператор, и дори преди АЕЦ “Козлодуй ”. И в случай че към този момент се ревизират някои контракти за АПИ, няма нито един случай, обвързван със Столична община, който да е осветлен.  

Противниците

Но не всички са еуфорични за премахването на ПСА. Кандидат-депутатът от коалиция “Продължаваме смяната ” - “Демократична България ” Христо Петров (Ицо Хазарта), лидер на листата в 25-МИР, не споделя “дивата еуфория за моменталическото махане на Паметника ”. По NOVA в неделя той се възпротиви с аргумента, че “от една страна, това е монумент на окупатори и би трябвало да се махне, само че в случай че погледнем цялостната картина - това е следващата тематика, която ни разделя ”. 

Eмилия МилчеваСнимка: privat

Срещу разделянето се разгласи и служебният министър председател Гълъб Донев, който сподели, че “в разгара на предизборната акция, политиците не би трябвало да опълчват хората едни на други, а да търсят взаимни решения, тъй че по най-хубавия метод историята да бъде предмет, който учим, който помни нашето минало, нашите събития и герои, от които да се учим ”. Сиреч, дано си стои, след това ще му мислим. В реалност огромно мислене ще падне, в случай че въобще се стигне до такава степен - би трябвало да се разгласи търг за демонтажа, след това конкурс за идейни планове какво да се прави с мястото, а може да се откри и някой да апелира и всичко отново ще се проточи.  

Местните избори наближават и претендентите за кметове може да се упражняват в сладкодумство за ПСА/МОЧА. (На предходните един несбъднат подобен претендент - арх. Борислав Игнатов, се беше размечтал, в случай че стане кмет на София, да трансформира ПСА в паметник “България над всичко ” - а гербът на България да се инсталира на върха на паметника, откакто оттова се отстрани скулптурната група).

Дали пък паметникът да не остане, само че не като паметник, величаещ руския окупатор, а като експонат на модерното градско изкуство - в случай че Банкси го изрисува. Провокация вместо агитация, обръщение вместо факсимиле. 

А през това време някой да се заеме с проблемите на София. 

Този коментар показва персоналното мнеие на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР