Столичният общински съвет прие нова Наредба за обществен ред и

...
Столичният общински съвет прие нова Наредба за обществен ред и
Коментари Харесай

Забраните на новия софийски ред: От ремонт, заря и екстремен скейт до улично шоу и песни

Столичният общински съвет одобри нова Наредба за публичен ред и сигурност с поддръжка от 36 от 45 общински съветници. Документът се приготвя от края на 2017 година, само че поради нуждата от голям брой корекции гласуването му беше отсрочено с съвсем една година.

С признатата разпоредба се лимитира шумът от домашни действия в жилищни здания, в това число за религиозни и политически, индустриални, строително-ремонтни цели, като разтрошаване на бетон, къртене и рязане с ъглошлайф, в часовете за отмора сред 14.00-16.00 часа.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова хората, които работят в този интервал няма потребност да завършват действия, само че би трябвало да бъдат по-тихи. Тя изясни, че шумът и спокойствието на жителите е значима точка в дневния ред на Общинския съвет. " Въпреки това, че живеем в огромен град, в най-големия в България, тук има интензивно развиване на икономическата действия със строителство, което допуска шумни действия ", сподели тя. По думите й това лято към Столична община са отправени най-вече тъжби против шума. " Надявам се хората да се включат интензивно, тъй като това не зависи единствено от контрола, а и от съзнанието на всеки един от нас ", изтъка още кметът на София.

Шумните действия са неразрешени още и в часовете за отмора сред 22.00 и 8.00 ч., това визира е използването на пиротехнически средства.

" В Народното събрание ще влезе за разискване предложение, което беше инициирано от кметове и подкрепено от сдружението на общините, за основаване на специфични звена към общините, които да наблюдават за по-сериозен надзор ", заяви още кметът.

" В момента разчитаме на общинската полиция и на Столичния общински инспекторат, само че няма задоволително механизми за надзор. Това затруднява дейностите ", добави Фандъкова и изясни, че се надява предлагането на кметовете да бъде признато, с цел да има по-сериозен надзор и повече ефикасни механизми за неговото използване.

Новата разпоредба не разрешава още събирането на дарения по улиците, като се изключи Българския червен кръст и записаните неправителствени организации. И за тях обаче ще е належащо да имат позволение от Столичната община за точното място. Касички за дарения може да има в учебните заведения или на касите в супермаркетите, само че не и по улиците, паркове и други публични територии, с цел да се понижи риска от машинация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР