Столичният общински съвет прие дългосрочната стратегия Визия за София с

...
Столичният общински съвет прие дългосрочната стратегия Визия за София с
Коментари Харесай

Как ще изглежда София през 2050г. ?

Столичният общински съвет одобри дълготрайната тактика " Визия за София " с небосвод 2050 година " За " споделената тактика за развиване на Столичната община гласоподаваха 33 общински съветници, 13 се въздържаха, никой не гласоподава срещу.

Масовият превоз в София единствено на електричество, велопарикинги край спирките, повече пространства за пешеходци, висококачествено обучение в целия град, фасадите и покривите на постройките да бъдат покрити с растителност. Това са част от концепциите, заложени в плана.

Инициативата за чертане на проекта по какъв начин да наподобява столицата в бъдещето започва през 2017 г. 

Основните цели във " Визия за София " са столицата да бъде копмактен, многолик и адаптивен град, ръководещ ловко ресурсите си и вкючващ жителите в решенията за бъдещето. Само по този начин Столична Община може да основава и поддържа разнородни благоприятни условия за развиване и високо качество на живот.

За да се реализиран тези цели сплотяващият стратегически документ на Столична община предлага 24 дълготрайни цели за развиване. Планът за тяхното реализиране минава през над 230 основни стъпки, разпределени във времето от 2020г. до 2050г.

Относно превоза в града се залага транспортните средства да са на чести шпации, а обособените линии да са със синхронизирани написания, което ще разрешава елементарно и бързо прехвърляне при промяна на направленията. Предвижда се и да бъдат построени велопаркинги край спирките, а по главните линии да има опция за транспорт на колела. В документа се залагат по-безопасни и приятни пешеходни направления.

За зеленината в града се възнамерява градските паркове да усилят доста площта си, уличното озеленяване да е непрестанно, а покривите и фасадите на доста здания да са покрити с растителност. Зеленината би трябвало да се развива и в междублоковите пространства за обезпечаване на удобен микроклимат.

" Съставянето на " Визия за София " беше нетрадиционен, изчерпателен, широкообхватен и необятно включващ развой. В него участваха жители и цивилен групи от разнообразни елементи на общината, опитни специалисти от разнообразни сфери, членове на неправителствени организации и на политически партии, бизнесмени и админи. В рамките на две години и половина успяхме да правим десетки проучвания, да структурираме и проучваме голямо количество данни и да въвлечем хиляди заинтригувани страни. Подобен развой от дълго време не е юридически в София. Визията дефинира посоката за развиване на Столична община за идващите три десетилетия ",  разяснява Любо Георгиев, началник на плана.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова благодари на съветниците за указаната поддръжка, на екипите, които са работили по документа и на основния проектант.

„ Очаквам час по-скоро да бъде квалифицирано заданието за смяна на Общ устройствен план на София “, сподели още Фандъкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР