Столичният общински съвет очевидно е подвеждан години наред, че ще

...
Столичният общински съвет очевидно е подвеждан години наред, че ще
Коментари Харесай

Карлос Контрера: Кой и защо провали проекта за горене на отпадъци и какво следва?

Столичният общински съвет явно е подвеждан години наред, че ще има финансиране по плана за цех за горене на боклуци в София. Такова финансиране по оперативна стратегия „ Околна среда “ /ОПОС/ въпреки всичко няма да бъде отпуснато .

Това написа в своята Facebook страница ръководителят на групата „ Патриоти за София “ в Столичния общински съвет /СОС/ Карлос Контрера. Ето и цялата обява:

„ Заводът за горене на боклуци в София няма да се реализира с финансиране от ОПОС, както беше планувано, това оповестиха министърът на околната среда Росица Карамфилова и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Щяло да се търси друго финансиране, а доникъде на годината да има изясненост.

Години наред администрацията на „ Московска “ 33 ни убеждаваше, че всичко е наред. Очевидно не е. Очевидно Общинският съвет редовно е бил подвеждан по тази тематика, тъй като финансиране по стратегия „ Околна среда “ няма да има.

От друга страна от изказването на кмета разбирам, че планът няма да се трансформира, просто ще се търсят други източници на финансиране. Значи или извършената процедура е извънредно нескопосано осъществена, или от началото е било ясно, че няма по какъв начин да станат нещата по този метод. Припомням, че в края на мандат 2015-2019 година СОС взе решение за технологията и площадката. Това в този момент остава ли или ще се преразглежда? Самото решение тогава, по мемоари, беше насочено в посока да се кандидатства, с цел да не се изтърван опциите на оперативна стратегия „ Околна среда “. Това събитие явно се е трансформирало.

Какво следва оттук насетне? Аз мисля, че с един брифинг не може и не е редно да завърши тематиката. Софиянци имат право да знаят тъкмо за какво се е провалил планът, кой носи отговорността за това, какви са аргументите и най-важното – какво се случва и по какъв начин се случва отсега нататък. И какъв брой ще коства, несъмнено. Мисля, че е хубаво на сесията на 23 февруари (следващия четвъртък) кметът Йорданка Фандъкова да запознае Столичния общински съвет с всички въпроси и елементи към концепцията за оползотворяване на РДФ горивото от завода за отпадък. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР