Столичната здравна инспекция излови днес 21 народни предствители без маски

...
Столичната здравна инспекция излови днес 21 народни предствители без маски
Коментари Харесай

РЗИ излови 21 депутати без маски

Столичната здравна ревизия излови през днешния ден 21 национални предствители без маски и даде обещание да ги санкции за нарушаването.

Днес от РЗИ София още веднъж взеха решение да създадат инспекция съблюдават ли се противоепидемичните ограничения в постройката на Народното събрание. И по този начин хванати " на мястото на престъплението " са били всички 13 народни представители от групата на " Възраждане " (за която имунизацията е " пробна течност ", нищо че най-малко 4-ма са ваксинирани), петима от ГЕРБ, двама от " ИТН " и един от " Демократична България ", оповестиха след това инспекторите.

Всички те ще бъдат санкционирани, като са им изпратени предложения да се явят в РЗИ-София за връчване на актове за нарушаване. Глобите са от 300 до 1000 лева за физически лица. От " Възраждане ", несъмнено, обявиха, че няма да платят.

Това не е първата акция на РЗИ в Народното събрание, като редовно биват глобявани народни представители. Проверките на здравните инспектори започнаха още през 2020 година, когато медиите разгласиха фрагменти и фотоси на депутати в рискова непосредственост един от различен в пленарната зала, без маски и още на идващия ден изловени от РЗИ бяха 10-ма извършители.

Битка за това дали пленарната зала може да се смята за публично място, т.е. до което имат достъп и редовите жители, бяха подели по това време от Българска социалистическа партия, като насочиха запитване до тогавашния министър, в този момент народен представител от ГЕРБ - Костадин Ангелов. " Считам, че горепосочените противоепидемични ограничения следва да се ползват в постройката на Народното събрание, в местата, които са свободно налични и/или, в които се обслужват или имат достъп жителите ", гласеше отговорът. Макар и не изразено в прав текст - пленарната зала е всичко друго, само че не и свободно налична за жителите, няма и административни функционалности. С други думи - правилото за носене на маските на закрито не би следвало да важи за народните представители, разтълкуваха тогава от левицата. Но пък важи за останалата част на Народно събрание, където достъп имат публицисти и външни лица.

Въпреки това, сега в по-голямата си част народните представители стоят с маска в и пленарна зала, и в коридорите.

Иначе, считано от 24 януари условието за зелен документ или за негативен изработен на място тест бе въведено за всички здания на Народното събрание. Още в първия пленарен ден от " Възраждане " направиха проява по какъв начин влизат, без да покажат и двете. Причината - с решението на Народното събрание за въвеждането на мярката не бяха планувани контролни механизми.

Темата към момента се дебатира измежду депутатите - дали да не се вкара някакъв тип глоба. А до момента в който те дебатират, съветничката на премиера Кирил Петков - проф. Радка Аргирова разгласи, че условието за зелен документ на национално равнище най-вероятно ще отпадне през март - тъй като ще сме минали пика на болестта и тъй като Омикрон може и да е по-заразен вид на ковид, само че пък по-рядко води до затруднения.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР