Столичната топлофикация произвежда електроенергия за около 100 млн. лв. на

...
Столичната топлофикация произвежда електроенергия за около 100 млн. лв. на
Коментари Харесай

Посредникът на Ковачки е спрял да купува тока на "Топлофикация София"

Столичната топлофикация създава електрическа енергия за към 100 млн. лева на година

© Надежда Чипева Само допреди месец обвързваният с Христо Ковачки търговец на ток " Гранд енерджи дистрибюшън " правеше облаги, като купуваше сила от " Топлофикация София " по закрепени цени и по-късно я продаваше по-скъпо на борсата. От средата на март обаче токът на свободния пазар поевтиня с над 30% и горната скица е станала губеща - купува се отново по същите закрепени цени, само че към този момент би трябвало да се продава под тях.

В резултат на това от 23 март " Гранд енерджи дистрибюшън " е спряла да извършва отговорностите си по контракта със столичното парно, с което на процедура е трансферирала целият риск от ниските цени върху общинското сдружение. Информацията за това заяви общинският консултант Владислав Панев от " Демократична България ", който е и съпредседател на общинската група " Зелено придвижване ", откакто на съвещание на икономическата комисия в общината изпълнителният шеф на " Топлофикация София " Александър Александров е разказал за казуса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ситуацията не е невиждана - в края на 2017. също имаше спад на борсовите цени, само че тогава негативите бяха поети от търговците и редица от тях банкрутираха, откакто не съумяха да изпълнят дълготрайните си контракти с производителите. Най-знаковият образец е " Фючър енерджи ", която бе претендент за покупката на сдруженията на CEZ в страната.

Вече не ни е преференциално

Задължението на " Топлофикация София " да продава електрическата енергия си на борсата породи след промени в законодателството от 1 юли 2018 година Но въпреки да е огромен производител (около 100 млн. лева на година), компанията реши да избере заобиколен път и без да организира конкурс, подписа контракт с " Гранд енерджи дистрибюшън " за покупко-продажба на електрическа сила. Тогава от столичното парно обясниха за " Капитал ", че са избрали този метод, защото не разполагат с подготвен и умел личен състав за работа на енергийната борса. А след това бе стартирана и тезата, че потреблението на медиатор дава по-голяма сигурност при флуктуации на пазара.

" Излиза обаче, че компанията не е защитена по никакъв метод. Защото " Гранд енерджи " купува единствено когато е на облага от договорката, респективно - когато " Топлофикация " е на загуба. Ако се случи противоположното - късаме контракта и разгласяваме стопанска нетърпимост ", разяснява в този момент Панев.

Формалната причина за отхвърли на " Гранд енерджи дистрибюшън " да купува сила от " Топлофикация София " са ликвидни проблеми, като Александров е споделил пред общинските съветници, че са се позовали още на плануванаъа в Търговския закон " стопанска нетърпимост " и изключителното състояние. Пред " Капитал " той съобщи, че ще предприеме нужните стъпки според нормативната уредба, с цел да отбрани правата на сдружението по правосъден ред и да изиска съответстващите неустойки и компенсации заради неизпълнението на контракта.

Какво демонстрират сметките

Досега столичната топлофикация продаваше силата си на " Гранд енерджи дистрибюшън " по закрепена цена 91.50 лева./мВтч, което е напълно малко над избраната от КЕВР планирана пазарна цена. Тази минимална надценка стана мотив за рецензии към общинската компания, че пропуща облаги, в случай че участваше независимо на борсата, където покупко-продажбите се сключваха при над 100 лева./мВтч. Грубите калкулации сочат, че единствено в границите на 2019 година при медиатора са останали към 15 млн. лв..

През последния месец обаче борсовите цени на тока са приблизително под 40 лева./мВтч и надлежно купената за над 90 лв. сила няма по какъв начин да бъде продадена без огромни загуби. А и изобщо може да не се пласира, защото доста от бизнес потребителите са спрели активността си. По информация на " Капитал " всички търговци на ток, в това число и " Гранд енерджи дистрибюшън ", имат поръчки за понижени количества и даже преустановяване на контракти.

" От 23 март 2020 година " Топлофикация София " продава цялото създадено количество електрическа сила независимо на борсовите платформи " Ден напред " и " В рамките на деня ", обясниха от компанията за " Капитал " и показват, че това е вярна политика, тъй като по този начин се отхвърлят всевъзможни подозрения за коректността и прозрачността на сдружението. Освен това отрицателният резултат от по-ниските цени за столичното парно евентуално е омекотен от внезапното поевтиняване на природния газ - с над 42% от 1 април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР