Столичната Топлофикация е в регулаторен капан, правителството трябва да предложи

...
Столичната Топлофикация е в регулаторен капан, правителството трябва да предложи
Коментари Харесай

Прошко Прошков: Натикаха „Топлофикация -София“ в регулаторен капан

Столичната " Топлофикация " е в регулаторен капан, държавното управление би трябвало да предложи регулаторен механизъм - цената би трябвало да е търпима за хората, само че и не може топлофикационното сдружение да е единственият буфер за обществената цена. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR ръководителят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне в Столичния общински съвет Прошко Прошков.

" 20 дни да преговаряме с страната за някакъв отплата за цената, която сега е двойна на цента на газа, с която е калкулирана цената на парното и ще пораства занапред в идващите три-четири месеца, може би и повече. В този сериозен миг ние не получихме никаква противоположна връзка и се наложи да бъдем малко по-резки. Днес сътрудниците от политическите групи са били в Министерството на стопанската система и е стихотворец ангажимент за подобен обезщетителен механизъм. " - заяви Прошков в предаването " Денят ON AIR ".

Той акцентира, че първата задача постоянно е била да остане обществената функционалност на " Топлофикация ".

" Да е търпима цената за хората. Това е чудовищно значимо при тази тежка зима, която следва и инфлацията, която ще бъде в другите артикули. " - съобщи Прошков в ефира на Bulgaria ON AIR.

" Това, което слагаме като въпрос изключително в окото на рецесията е, че не може " Топлофикация " да е единственият буфер за обществената цена, която се заплаща от потребителя. Трябва да има такава регулация. Регулаторът би трябвало да брани потребителите, само че не за сметка единствено на едно сдружение. " - изясни той.

Прошков добави, че през днешния ден е стихотворец ангажимент от министъра на стопанската система през другата седмица да има среща, на която непосредствено да се предложи вид за механизъм взаимно с Министерството на енергетиката и финансите.

Той означи, че разчитат това да се случи, с цел да не се влиза в спомагателна задлъжнялост и дългова серпантина, която е безсмислена.

" В момента " Топлофикация " е в регулаторен капан. Работи на едни цени на газа, а купува на напълно други доста по-високи. От тази дългова серпантина освен че не може да се излезе на облага, ами не може да се влага в възстановяване на успеваемостта на сдружението, което е задачата в действителност. " - акцентира Прошков.

Според него регулаторната рамка, в която работи това сдружение, предопределя непрекъсната загуба - необслужване на отговорностите и никакви пари за вложения.

" Тук пътят е възстановяване на ефикасността на сдружението, повишение на когенерационните мощности, създаване на нови такива, увеличено произвеждане на ток ", разясни Прошков.

" Нека да получим обезщетения - по този начин, както получава частният бизнес във връзка с електрическата енергия. Тук не става дума за някакъв проблем в мениджмънта. В момента " Топлофикация " дава пари единствено за газ и за заплатите си, тъй че системата да действа. Гарантираме, че тази зима няма да има проблеми. " - обясни той.

" Това, което би трябвало да предложи Министерството на стопанската система, е механизъм. Една концепция би била да се компенсира разликата сред контролираната цена, на която са калкулирани сметките за парно, и действителната цена на газа, най-малко до утихване на нервността в края на зимата. " - счита Прошков.

Според него има и други механизми, които могат да се ползват и те са на държавно равнище.

Той акцентира, че в този момент е моментът да се намерения за регулаторния миг и контракта с публичния снабдител.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР