Столичната Районна инспекция по околна среда и води е извършила

...
Столичната Районна инспекция по околна среда и води е извършила
Коментари Харесай

Маслени петна и мъртва риба в Панчарево след авария във ВЕЦ Кокаляне

Столичната Районна ревизия по околна среда и води е направила инспекция след постъпил сигнал за съществуване на огромни маслени синьо-зелени петна по повърхността на Панчаревското езеро и умряла риба наоколо до Водноелектрическа централа " Кокаляне ", заяви Българска национална телевизия.

Проверката е осъществена взаимно с Басейнова дирекция " Дунавски регион ", лаборaторията към Изпълнителна организация по околна среда и представители на районна администрация " Панчарево " направиха изключителна инспекция на място.

Направен е обход и оглед на сектора от р. Искър от моста над реката в околност Зона на отдих " Плажа ". Установени са съществуване на маслени петна, които съставляват маслен филм по повърхността на водата, както и умряла риба. Взети са контролни водни проби от реката, а резултатите ще бъдат оповестени след разбора.

Извършена е инспекция на Водноелектрическа централа " Кокаляне ", при която е открито, че на 11 май е настъпила повреда на работното колело на едната турбина.

Отстраняването на повредата е осъществено на 15 май заради нуждата от обезпечаване на свободен размер в язовир Панчарево, за което сдружението е изискало подпомагане от " Напоителни системи " ЕАД (което стопанисва оборудванията на язовир Панчарево).

От страна на сдружението, което експлоатира Водноелектрическа централа " Кокаляне ", на 15 май са подхванати дейности за премахване на повредата, като за задачата е включена спешна помпа за източване на водите от изтичалото.

При работата на помпата е засмукана рибата в изтичалото, което е причина за съществуването на умряла риба и в р. Искър. Установените маслени петна в реката под моста в околност Зона за отдих " Плажа " са вследствие на работата на спешната помпа и отмиване на смазочна течност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР