Столичната община ще подменя безплатно стари печки. Мерките са част

...
Столичната община ще подменя безплатно стари печки. Мерките са част
Коментари Харесай

Нови печки ще получат 140 домакинства в София, желаещите бяха близо 6000

Столичната община ще подменя гратис остарели печки. Мерките са част от акцията за по-чист въздух в града. 140 семейства в София, които се отопляват с печки на дърва, ще могат да ги заменят с пелетни или газови камини за сметка на общината.

Проектът се финансира с европейски средства и в него вземат участие общо шест общини от страната - София, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана. Пилотната му фаза стартира от следващата година. Целта е да се понижи количеството на фини прахови частици с два тона годишно, защото те са главен проблем за качеството на атмосферния въздух у нас.

Йоана Христова, заместник-кмет по екология, изяснява, че главните критерии, по които се избират семействата, са да се отопляват на дърва и въглища и да са притежатели или съсобственици на парцелите, които са с жилищно предопределение. Необходимо е да са декларирали своето предпочитание и да са платили все още на кандидатстването налозите на парцела си. Кварталите или обитаемоте места би трябвало да са наоколо до пътни артерии с претрупан трафик, добави още Христова.

Според настоящите данни повишени равнища на фини прахови частици има в покрайнините на София - "Драгалевци ", "Факултета ", "Казичене ", както и Мало Бучино и Владая.

Общо 5875 заявки бяха подадени по време на първия стадий на акцията в Столичната община. Гражданите подаваха заявки в интервала от 13 март до 13 юни в районните администрации на общината.

Първият стадий от акцията целеше да събере информация за желанията и желанията на семействата да подменят остарелия си метод на отопление. Най-голям интерес е проявен от регионите, които нямат достъп до централно отопление на Топлоелектрическа централа. Най-много заявки са подали в регион "Кремиковци " – 1 083 бр. Следва регион "Нови Искър " – 886 бр., регион "Панчарево " – 735 бр., регион "Красна поляна " 685 бр. и регион "Витоша " – 661 бр. В "Красна поляна " са подадени 685 заявки, което е към 11,6% от общия брой заявки.

Повече от половината, декларирали предпочитание за промяна на остарелия си метод на отопление, са предпочели да преминат на пелети, ¼ са поискали електричество/климатик/, към 500 семейства са декларирали предпочитание за отопление на газ, останалите са поискали да се свържат към топлофикационната мрежа.

Председателят на сдружението "Въздух за здраве ", Александър Симидчиев, е уверен, че обстановката с чистотата на въздуха в столицата се усъвършенства. Световната здравна организация обаче дава по-ниски равнища на правила за замърсяване на въздуха, а у нас следваме европейските равнища за замърсяване, изясни той.

В изследване на сдружението с поддръжката на Столичната община тази година, в което бил изработен разбор на контактите на Бърза помощ и връзката на въздушното замърсяване, станало ясно, че при повишение на въздушното замърсяване над равнищата на СЗО в София броят на контактите към Бърза помощ се усилва с над 10 %. Така че въздушното замърсяване е голям проблем. Той визира както белия дроб, по този начин и други органи.

Проблемите занапред предстоят, тъй като всяка запалена печка на твърдо гориво е колкото 13 автомобила или 50 хиляди печки се равняват на 900 хиляди автомобила повече, показват от "Въздух за здраве ".

Последните данни, които се събират, демонстрират степента на вредата, т.е. равнищата, които са признати за норма в Европейски Съюз, не са задоволително ниски. СЗО за доста от параметрите е на половината на равнищата на Европейски Съюз.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР