Столичната община няма да санкционира строителната компания Джи Пи Груп

...
Столичната община няма да санкционира строителната компания Джи Пи Груп
Коментари Харесай

Фандъкова спести глоба на „Джи Пи Груп” за забавяне на „Графа”

Столичната община няма да глоби строителната компания „ Джи Пи Груп ” за закъснение на ремонта на ул. „ Граф Игнатиев ”, макар че е доста евентуално компанията да продължи да поправя недостатъци по реализацията на плана и след крайния период на контракта им, който изтече през вчерашния ден. Причината е, че на 21 май общината, изпълнителят и строителният контрол са подписали акт 15 на обекта, съгласно който главните действия по ремонта са завършили. Възложителят и надзорът са създали забележки към изпълнителя и през вчерашния ден срокът за отстраняването им изтече. Това стана ясно от думи на шефа на дирекция „ Транспортна инфраструктура ” Даниел Евлогиев на среща сред представители на общината, надзора и „ Джи Пи Груп ”. На нея не беше кметът Йорданка Фандъкова.

Оттук нататък „ Джи Пи Груп ” може да бъде глобена единствено за некачествено осъществена активност, изясни Евлогиев. Тази глоба може да бъде до 1 милион лева " Но употребата на обекта към този момент е почнала, отстранени са оградите и обектът се експлоатира. На този стадий към този момент не може да се постановат наказания за занимателен ремонт ”, посочи общинският представител. Разбра се, че до момента „ Джи Пи Груп ” е глобена единствено от общинското дружество „ Зелени системи ” за увреждане на растителност в региона на ремонта, без да е ясно на каква стойност е глобата.

Според представителя на компанията надзирател Тодор Тодоров в последния ден от ремонта „ Джи Пи Груп ” е трябвало да в профил дребни съгласно него повреди като „ местни пропадания на настилката ”, „ липса тук-там на задоволително фугиране на настилката ”, „ обособени повреди по боята на уличното осветяване ”, „ някои недостатъци в осъществяването на посадните места – дърветата и решетките към тях ”. „ Преглеждаме и знаците, с цел да може обектът да се вкара в употреба ”, разяснява той.

Въпреки че в границите на ремонта „ Джи Пи Груп ” махна старите улуци по „ Графа ” и сложи нови в ослепителен цвят, строителят няма да има обвързване да ги свърже с тръбите към покривите и да ги боядиса в подобаващ цвят, стана ясно през вчерашния ден. Причината е, че новите улуци се намирали върху частни парцели, заради което обвързване на притежателите на постройките ще бъде да ги свържат и боядисат.

Друг проблем изникна с тактилните плочи за незрящи хора, които на някои места отвеждат към стени на здания или към трамвайната линия. " Ситуацията е непроменена макар медийното и публично внимание към казуса и откровените молби на Съюза на слепите недоразумението да бъде отстранено. Не стига, че бездействието на ръководещите във връзка с тротоарите трансформира незрящите в заложници в личните им домове, само че на нов обект в центъра на София да се позволява сходна подигравка е непростимо ", написа " Спаси София " във Facebook. От надзора на " Графа "  вчера отговориха, че до края на деня всички сбъркани направления за незрящи ще бъдат поправени.

До публицистичното привършване на броя не стана ясно дали общината приема, че забележките й са отстранени и дали ще има санкция за качество.

 

ПЕРКИ ЗАВИНАГИ

Столичната община отсрочи за следващ път периода за замяна на така наречен „ перки на акула ” около трамвайното трасе по „ Графа ”. Шефът на „ Транспортна инфраструктура ” разгласи, че чака това да се случи до 1-2 месеца. Според Даниел Евлогиев при подписването на акт 15 промяната на рисковите блокове не е посочена измежду забележките към осъществяването, защото изборът на нови чугунени колчета бил изработен след подписването на контракта с „ Джи Пи Груп ”.        

 

ДОГОВОР

Съгласно контракта сред Столичната община и „ Джи Пи Груп ” санкцията за закъснение е по 1 на 100 дневно от цялата стойност на договора, което прави към 200 000 лева без Данък добавена стойност, или 240 000 с Данък добавена стойност. Максималният размер на тази глоба може да е до 20% от контракта - към 4 млн. без Данък добавена стойност, или 4.8 млн. с Данък добавена стойност. Докато за фалшив ремонт „ Джи Пи Груп ” може да бъде осъдена най-вече с 1 млн. лв., както е планувано в съглашението.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР