Столична община закупи 7 газ анализатора, за да може с

...
Столична община закупи 7 газ анализатора, за да може с
Коментари Харесай

София спира от движение коли, които не покриват екостандартите

Столична община закупи 7 газ анализатора, с цел да може с тях да се мери замърсяването, което вършат колите. Тези анализатори ще бъдат дарени на Министерство на вътрешните работи. 5 от тях ще бъдат в пунктовете в КАТ, където се записват коли и в случай че автомобил, който се записва и минава механически обзор, не покрива нужните за самата кола стандарти, ще бъде спиран от придвижване. Например - в случай че автомобил дава отговор за стандарта Евро 2, би трябвало да го "докаже " и при замерването с газ анализатора. Това стана ясно от думите на общинския консултант от ГЕРБ и член на транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС) Зафир Зарков. На процедура ще бъдат спирани коли без катализатори, стана ясно от думите на Зарков пред bTV. На експлицитен въпрос какво става с коли, които нямат екостандарт – към тях по какъв начин ще се подхожда, общинският консултант отговори, че всеки автомобил би трябвало да дава отговор на своя стандарт. На процедура това значи, че в случай че стандартът е Евро 0, колата няма да бъде спирана.
Същевременно Храбрин Иванчев от Асоциацията на вносителите на коли се възмути, че притежателите с нови коли, с по-висок екостандарт, биват на процедура наказвани в България – поради по-високи налози. Стимулирането на използването на остарели коли тъкмо с данъчното законодателство е огромният проблем, счита Иванчев. Пред Нова телевизия различен представител на Асоциацията на вносителите на колите, Любомир Доросиев, дефинира готвената мярка като противозаконна. В Париж са си решили казуса, като за по-старите коли биват ековинетки, уточни той.
Само в Германия има опити да бъдат продадени коли, движещи се на дизел, на обща стойност 5 милиарда евро. Кметовете на Мюнхен и Щутгарт пък към този момент оповестиха проект за възбрана за влизане на дизелови коли в подопечните им градове. И друго – в Германия дизелов автомобил на 14 години ще се полза с 231 евро, до момента в който в България – 23 лв.. 30-годишен дизелов автомобил пък ще бъде обложен с 499 евро в Германия, само че единствено с 11,58 лв. в България. В България, през предходната година са регистрирани 30 000 нови автомобила, както и 266 000 "втора ръка ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР