Столична община предприема мерки за решаването на проблема със занемареното

...
Столична община предприема мерки за решаването на проблема със занемареното
Коментари Харесай

Столична община се заема със занемареното осветление в парковете

Столична община подхваща ограничения за решаването на казуса със занемареното осветяване в софийските паркове.

Именно най-посещаваните от тях ще бъдат първите с сменено и актуализирано осветяване. Това са Южен парк, Западен парк, парк " Заимов " и парк " Хиподрума ".

След това следва обзор и проучване в останалите столични паркове. Столичната община твърди, че ще построи съвременно осветяване в софийските паркове, с цел да могат те да се употребяват пълноценно и безвредно от жителите.
 Президентът настоя за развиване на естествен парк
Президентът настоя за развиване на естествен парк " Витоша " на среща с Терзиев

Столичният кмет увери Радев в упоритостта си за повече бистрота в работата на общината

Южен парк

В зоната сред хотел " Хилтън ", метростанция " Европейски съюз ", басейн " Спартак ", бул. " Арсеналски " и бул. " Петко Каравелов " осветлението е във очевидно неприятно положение. По този мотив се планува възлагане на изцяло планиране на парковото осветяване.

В зоната, която обгръща площта, ситуирана сред бул. " Арсеналски ", ул. " Бяла църква ", бул. " Петко Ю. Тодоров ", ул. " Хенрих Ибсен ", ул. " Козяк " и част от жилищната част на " Горни Лозенец ", се планува поправяне на наличните уреди. В парцелите, които са частна благосъстоятелност, не могат да бъдат предприемани никакви капиталови действия с общински средства, до момента в който тези парцели не бъдат отчуждени.

Западен парк

В Западен парк осветлението действа, само че има непрекъснати механически проблеми, като изключване на предпазители и замяна на крушки. От юли 2023 година паркът е оставен без поддръжка и заради тази причина никой не се грижи за осветлението.

Парк " Заимов "

Осветлението в парк " Заимов " е построено преди повече от 20 години и има съществени проблеми. На основните алеи са инсталирани стълбове с височина 10 м, а в страничните второстепенни алеи - железни стълбове с височина до 4 м. Високите стълбове са мощно корозирали в основата си, заради което са в сериозно положение. Освен това зареждането на осветлението е с въздушна кабелна мрежа, което не подхожда на актуалните условия. През последните 5 години са паднали четири стълба. През 2018 година е плануван повсеместен ремонт на парка, само че заради неосигурено финансиране, този план не се реализира. В плана на бюджет за 2024 година са планувани средства в размер на 300 000 лева за строително-монтажни работи по осветлението.

Парк " Хиподрума "

Съществуващото осветяване е построено като пробно слънчево осветяване преди съвсем 15 години и през днешния ден то не действа. Поради изминал експлоатационен период и съществуване на дървесна растителност, подмяната на съществуващите акумулатори на слънчевите лампи ще е доста скъпо и незадоволително дейно начинание. За да се възвърне естествена функционалност, е належащо осветлението да се преработи, да се възвърне зареждането му с електрическа сила и да се инсталират ЛЕД осветителни тела.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР